Австрийски медии: Янукович бе прав, отказвайки сделка с ЕС

Отказът на бившия президент на Украйна Виктор Янукович да подпише споразумение за асоциацииране към ЕС предизвика протестите на Майдана, но в същото време показва, че той е бил прав, пишат австрийски медии, цитирани от сайта russian.rt.com.

По думите на журналистите, Западът се е опитал да излъже Украйна, сключвайки с нея неизгодно споразумение, в резултат на което вместо благоденствие и евтин газ от Русия, Киев е получил конфликта в източната част на страната, както и икономическа криза.

Така нареченият „евромайдан“ започна заради това, че президентът на Украйна Виктор Янукович, вслушвайки се в съветите на своите експерти, отказа за подпише договор от над 1000 страници за асоцииране към ЕС.Това пише австрийският Contra Magazi.

Янукович искаше спорните точки от договора да бъдат преразгледани, докато инициаторите на протестите в Киев, напротив, жадуваха за колкото се може по-скорошно присъединяване към Евросъюза. При това сваленият вече държавен глава тогава бе абсолютно прав с отказа си, и украинците също ясно почувстваха това, уверява изданието.

На първо място, проблем за Украйна представляваше обстоятелството, че споразумението с нея трябваше да отиде значително по-далеч от договорите за асоцииране, които ЕС бе сключил с другите страни към онзи момент, анализира авторът.

За Украйна това споразумение на практика означава пълно приемане на правовата система на ЕС – „включително радикална приватизация (която вече започна) и установяване на отговарящи на пазарните изисквания цени“, подчертава изданието.

Последното също така означава, че трябва да се прекрати субсидирането на цените на енергоносителите, тоест – на газта и електричеството. Като се има предвид наближаващата зима и критичното положение на украинската икономика, такова споразумение би изиграло ролята на смъртна присъда за десетки хиляди украинци, уверява авторът.

Както отбелязва Contra Magazin, всичко това много прилича на „шокова терапия“, защото в държавата липсват както установени приоритети, така и срокове за преходния период, а украинското правителство се бави с оперативното осъществяване на така наречените „реформи“.

Хората, които протестираха на Майдана в Киев и тези, които все още подкрепят сегашната власт, скоро ще осъзнаят болезнената истина за последствията от твърде недалновидната политическа стратегия на властите, подчертава авторът на статията Марко Майер.

Цените на природния газ за Украйна ще продължават да растат. Мнозина вече не могат да плащат високите сметки, липсват алтернативни доставчици, няма никаква конкуренция, а неплатежоспособността се компенсира с високи цени – посочва изданието – Това е един омагьосан кръг. И към всичко толкова негативно не може да не се добави корупцията, която пречи на икономическото възстановяване на държавата.

Споразумението за асоцииране към ЕС би имало негативен характер за Украйна, твърди Марко Майер.

Прозападно ориентираната политическа клика обяснява на хората каква благосъстояние ги очаква, но гласува за споразумение, което налага търговски ограничения върху най-важния експортен отрасъл – аграрният сектор, пише Contra Magazin.

На Евросъюза ще му се наложи да се бори с частично свръхпроизводство в селско-стопанската област, затова конкуренцията от страна на Украйна за него е крайно нежелателна, пояснява авторът на статията.

Брюкселските еврочиновници излъгаха Украйна при старателната подкрепа на собствените ѝ олигарси, смята Майер. По думите му днешните киевски власти се проявяват като услужливи помощници  в това  ужасяващо съсипване на страната, каято за всичките години на независимост така и не успя да стъпи истински на краката си.

Вместо пари и евтин газ от Русия, от Запада Украйна получи война и икономически крах. Дали наистина си е струвало? – заключава Contra Magazin.

Превод от руски: Елена Дюлгерова

https://russian.rt.com/article/108157