Австралийски анализатор: Украйна е главната грешка и фатална авантюра на Европа

Австралийски анализатор: Украйна е главната грешка и фатална авантюра на Европа

Публикувано от:

Брюксел не може да осъзнае геополитическите последствия, които е нанесла реализацията на проекта „Източно партньорство” на Украйна и си мисли, че може да игнорира интересите на Русия, пише анализаторът Матю Дал Санто от австралийския институт „Френк Лоуи” на сайта на организацията.

Според него, някои експерти на Запад считат, че ключовото геополитическо противопоставяне заради събитията в Украйна става между Русия и Европа, а не между Москва и Вашингтон. Анализаторът си задава въпрос:  Ако една от най-големите кризи на европейската сигурност е следствие на необмислената и погрешна политика на Евросъюза.

Австралийският анализатор се позовава на изследвания за украинската криза. Отбелязва се, че споразумението за асоцииране на Украйна в ЕС има стратегическо значение за Брюксел: една от главните задачи е да се разкъсат икономическите и политическите връзки между Украйна и Русия, избягвайки при това потенциалните рискове, свързани с пълноценното членства на Украйна в Евросъюза.

„Независима Украйна се опита да седне на два стола едновременно, получавайки изгода както от своята независимост, така и от статута си на бивша съюзна държава. Това, наред с нерешения въпрос „Украйна – държава на украинската нация или държава за народа на Украйна?”, се оказа фундаментална слабост на страната, която доведе до разкола между източните и западните региони. Изглежда Брюксел така и не можа да осъзнае доколко е „възпламеняема” украинската политика и колко е крехка държавността на страната” – пише анализаторът.

Според него, украинският конфликт израсна от вътрешните противоречия между целите, преследвани от ЕС в реализацията на проекта „Източно партньорство”, а след това и проекта за Евроасоциирането на Украйна. Адептите на „Източно партньорство” – Швеция, Полша и балтийските държави – виждаха в Украйна неофициална буферна зона между източната периферия на Европа и Русия, върху която би се разпространило икономическото, политическото и културно влияние на Европа.

„Евросъюзът установи строги рамки за интеграцията на Украйна като изключително „търговско споразумение”. Подобен подход, счита експертът, стана фатална авантюра и разголи главната уязвимост на „Източното партньорство” – наивност на европейските политици, считащи, че Русия, имаща исторически, културни, стратегически и икономически основания на отстояване на собствените интереси, няма да пречи на преминаването на постсъветските държави в орбитата на влияние на Европа.”/БЛИЦ