Абe високо оцени резултатите от посещението на Путин

Японският премиер Синдзо Абе високо оцени резултатите от състоялото се на 15 и 16 декември посещение на президента Владимир Путин в префектурата Ямагучи и Токио, като нарече преговорите с руския лидер значителна стъпка за сключване на мирно споразумение

„Оценявам резултатите от посещението му така, че състоялите се преговори послужиха като важна и голяма стъпка напред по пътя към сключването на мирно споразумение между Япония и Русия. Смятам, че посещението на Путин в Япония допринася за ново, голямо развитие на японско-руските отношения“, заяви Абе в интервю за ТАСС.4404789

Освен това, по думите на японския премиер, самото „сключване на мирно споразумение, проблемът с което не може да бъде решен в продължение на около 70 години, ще доведе до голям скок в отношенията между двете страни“.

Абе също така отбеляза нивото на доверие, което се е зародило между него и Путин. „Именно заради това в рамките на два дни ние проведохме срещи с обща продължителност около 6,5 ч. В резултат на това успяхме да демонстрираме сериозното отношение и на двамата лидери към решаването на проблема с мирния договор“, допълни той.

„Предполагам, че именно японско-руските отношения обхващат най-много възможности и може да се каже, че тези възможности са неограничени. Ние с президента Путин стигнахме до извода, че при взаимен стремеж от страна на Япония и Русия съществуват неограничени възможности за развитие на отношенията във всички сфери“, отбеляза Абе.

Президентът на Русия Владимир Путин покани премиерът на Япония Шиндзо Абе да посети Русия, предаде ТАСС

„Бих искал да поканя господин министър-председателя в удобно за него време, имам предвид и Източния икономически форум, и други мероприятия, които ще провеждаме в Русия“, се обърна Путин към Абе в края на съвместната им пресконференция.

На свой ред Шиндзо Абе съобщи, че ще участва в икономическия форум във Владивосток през септември 2017 година.

„Както обещах на Владимир Путин, ще бъда готов да дойда на Източния икономически форум и да проведа обзор на реализацията на всичко, което е набелязано“, заяви той след преговорите.

По-рано Путин и Абе възложиха на съответните ведомства на двете страни да разработят нови споразумения в сферата на икономиката.