Храм на Българската Православна Църква ще се появи в Москва през 2021 година

Според заместника на Държавната дума, съветник на кмета на Москва и съветник на Патриарха Владимир Ресин, през второто тримесечие на 2021 г. се предвижда да бъде въведен в експлоатация целият храмов комплекс „Свети Киприян”, така нареченият Български храм. Сега е в ход вторият етап от строителството – вътрешната украса на енорийския дом. Комплексът се строи от „Главболгарстрой”… Храмът е осветен от Българския Патриарх.

Както казва Ресин, сега се търси благодетел, който да разработи проект за изографисване на храма. По предварителни оценки художественото оформление  ще струва около 10 милиона рубли.

Храмът е построен миналата година. В ход е инсталирането на инженерни системи в енорийския дом. Благоустройството и озеленяването на територията е планирано за следващата пролет… По думите на Ресин префектурата на Южния Административен Район на Москва ще помогне за подобряването на прилежащата към комплекса територия.

Храмовият комплекс е издигнат в района, където живеят повечето българи, решили да свържат съдбата си със столицата на Русия. Общата площ на храмовия комплекс е 1099 м2 (включително къщата на духовенството).

Новата църква, в чест на Свети Киприян,  се изгражда по инициатива и с прякото участие на българската диаспора в Москва. Освещаването на основния камък  на светинята е извършено от Негово Светейшество Неофит – Патриарх на България и Софийски митрополит,  на 25 юли 2013г. В края на септември 2019 г.  сградата на храма беше готова  и строителите започнаха втория етап: изграждането на енорийския дом.

Енорията осъществява активна дейност: социална служба, работа с деца с увреждания.

Настоятелят на храма йерей  Александър Иванченко казва: „Планираме да поставим там рехабилитационен център за деца с увреждания.  В новата къща ще има специални помещения, където логопед-дефектолог и други специалисти по рехабилитация, с които сме установили контакт, ще работят с деца. Ще има и основно неделно училище с кръжоци по дърворезба, моделиране, музика. Към енорията е открито голямо хорово училище. Приоритет ще ни  е работата с деца.”

 

Източник: https://vseruss.ru/novosti/evropa-3/Hram-Bolgarskoj-pravoslavnoj-tserkvi-poyavitsya-v-Moskve-v-2021-godu-64922