Хора, бдете!

Хора, бдете!

Публикувано от:

Стотици се събраха в подкрепа на Николай Малинов, на когото е повдигнато обвинени в шпионаж в полза на Русия. Протестът протече под надслов „Хора, бдете!“ Мероприятието се водеше от адв. Веселин Найденов.

Представители на русофилската общност от цялата страна, видни личности като проф. Станислав Станилов, проф. Радко Ханджиев, ген. Емил Миланов, полк. Пандурски, д-р Атанас Панчев, експерти в различни области, представители на НД Русофили от Бургас, Благоевград, Сатовча, Разлог, Банско, Белица, Шумен, Монтана, Велико Търново, Хасково и други градове на страната, членове и ръководители на Българската и на Гръцката комунистически партии, няколко неправителствени организации, журналисти от различни медии, сред които ИТАР ТАСС, хора на различни възрасти и от различни градове се събраха днес пред специализирания съд преди началото на делото. Своята подкрепа към Николай Малинов изразиха Международна славянска община „Перун – 2000“, Партия на българските комунисти, ПП „Нова сила“, Славянско дружество в България и др. Към присъстващите се обърнаха първият зам.-председател на НДРусофили Юлиян Гошев, проф. Станислав Станилов, Александър Томов от Движение Русофили – Бургас, Желю Желев от ПП „Възраждане на Отечеството“ от Хасково и др. Беше прочетено обръщение от Снежана Тодорова – председател на Съюза на българските журналисти, сдружение „Найден Геров“ и КС „България – Русия“.

Бяха издигнати десетки лозунги, сред които и такъв с пророческите думи на Ванга по отношение на Русия („Не затваряйте вратата към Русия, тя е вход и изход за България“), призиви за подобряване на отношенията ни с нашата освободителка и разбира се, декларации за солидарност с обвиняемия.

Според присъстващите, ако той бидейки “русофил” е руски шпионин, то 90% от българския народ са руски шпиони, затова голяма част от присъстващите бяха със стикери с надпис „Аз съм руски шпионин, арестувайте ме“.

Нелепите обвинения за това не са подплатени с никакви доказателства, най-малкото защото Малинов няма достъп до класифицирана информация. За сметка на това, никой не говори за “американски шпиони”, въпреки многочисления състав на американската агентура и десетките милиони, с които фондация “Америка за България” купува влияние у нас.

Според участниците, абсурдността на обвиненията се вижда от цялото общество и цялата тази инсценировка само ще спомогне за консолидиране на огромната русофилска общност в страната.

Николай Малинов посети събитието в минутите преди и след заседанието. Той изказа благодарността си към присъстващите, които са отделили от времето си и за смелата им гражданска позиция, която защитават. „В този първи по рода си протест пред Специализирания съд ние на висок глас заявяваме, че каквито и да са последствията за нас, ние няма да се откажем от защитата на нашата кауза – Русия и България да са заедно в тези трудни времена. С тези хибридни атаки, каквато по същество се явява русофилският шпионски скандал, нашите врагове целят само едно – вкарване на конфликта в гореща фаза и превръщането на България в прифронтова държава, в изкуствен цивилизационен конфликт между Русия и Европа. На това ние твърдо ще се противопоставим.“

По време на първото заседание на съда беше взето решение то да бъде проведено или на 26 октомври, или на 23 ноември, в зависимост от това, дали кандидатурата на Николай Малинов за президент или за народен представител бъде регистрирана в ЦИК. На заседанието освен задължителните представители по делото сред гостите беше и  съветникът по културните въпроси към посолството на Руската Федерация Алексей Новосьолов.