ТАСС: Българският съд започна да разглежда делото за шпионаж срещу лидера на НД „Русофили“ на фона на протест

Специализираният съд в България проведе във вторник първото си заседание по делото срещу председателя на НД „Русофили и ръководител на политическа партия „Възраждане на Отечеството“ Николай Малинов, който е обвинен в шпионаж.

Кореспондентът на ТАСС съобщава, че първото заседание е било кратко, адвокатите на Малинов са съобщили плановете на обвиняемия да се кандидатира за президент на България, издигнат от своята партия и помолиха съда да отложи разглеждането на делото по същество до завършването на предизборната кампания. На процеса е присъствал руски дипломат. Ако Малинов не бъде регистриран като кандидат за президент, следващото заседание ще се състои в края на октомври, но по-вероятната дата е 23 ноември.

Преди началото на заседанието пред сградата на съда се състоя акция на представители на движение „Русофили“ в подкрепа на своя лидер, на която се събраха десетки души.

„Хората, които ни подкрепят и ние, „Русофили“, всички прекрасно разбираме. Ние от своите идеи и начинания, свързани с дружбата между България и Русия, независимо от натиска, който ни оказват, няма да се откажем. Независимо от това, какво ще се случва в съда, какъвто и да е окончателната присъда, ние ще продължим да се борим да развитие на позитивни отношения между страните ни. Ако се опитат да ни арестуват за провеждане на концерти, конкурси, организация на уроци по руски език, то можем да си представим колко сериозен ще бъде предстоящия сблъсък. Подчертавам, че никога не съм се занимавал с шпионаж и никога не съм имал допуск до секретна информация. Освен това, за да бъдеш шпионин, трябва да служиш на някого, а мен ме обвиняват в шпионаж в полза на неправителствени организации. Това е несериозно обвинение, и предполагам, че то може да получи приз за своята оригиналност“ – посочи Малинов пред кореспондента на ТАСС.

В обвинителния акт на специализираната прокуратура, внесен в специализирания наказателен съд, се отбелязва, че то е оказвал услуги на чуждестранни организации, на които е служил като шпионин, предоставяйки информация, съдържаща държавна тайна. По време на разследването са били проведени множество процесуално-следствени действия – разпити на свидетели, обиски, проведени са две компютърно-технически експертизи, графологическа експертиза на веществените доказателства, в това число справки и документи.

През септември 2019 година, когато прокуратурата започна разследването, се говореше, че Малинов е събират данни за българската вътрешна и външна политика в интерес на организацията „Двуглав орел“ и Руския институт за стратегически изследвания, които се намират в Русия. Той беше освободен от ареста с парична гаранция и подписка за ненапускане на страната. Според прокуратурата усилията на Малинов са били ориентирани на обезпечаване дейността на неправителствени организации, създаване на сайтове, собствената телевизия, аналитически център и партия, която би могла постепенно на прерасне във влиятелна електорална сила в България. Наказателното дело се състои от 50 тома, посочват от ТАСС.

 

 

ТАСС: Българският съд започна да разглежда делото за шпионаж срещу лидера на НД „Русофили“ на фона на протест