Съюз на руските ханзейски градове

Ханзейски съюз на новото време

През 1980 г. Холандия е празнувала 700-годишнината от основаването на гр. Ханза. През същата година в холандския град Зволе е основана организацията, наречена „Ханзейски съюз на Новото време“ (често неофициално наричана „Нова Ханза“).

средновековни гилдии

Ханзейският съюз на новото време е международна неправителствена организация („Културно сдружение на градовете“), която има за цел да развива сътрудничество между общините, културен обмен, запознаване с традициите на градовете членки, укрепване на бизнеса и търговските контакти

„Ханзейски съюз на Новото време“ обединява 195 града от 16 европейски държави. Седалището на Нова Ханза“ се намира в германския град Любек, чийто кмет неизменно се избира за ръководител на Съюза.

„Нова Ханза“ си поставя за задача да запази ханзейския дух на култура в ханзейските градове, допринасяйки за икономическото, културното, социалното и политическото единство на Европа, използвайки инструмента на публичната дипломация за укрепване на европейските връзки.

Ежегодно в един от градовете на Нова Ханза“ се провежда международният фестивал Ханзейски дни на новото време.

Велики Новгород е първият, който се присъединил към съюза на ханзейските градове през 1993г.

Против часовой стрелки, с правого верхнего угла: Памятник «Тысячелетие России», Софийский собор, музей изобразительных искусств, Свято-Юрьев монастырь, Детинец, Ярославово Дворище

По-късно в Нова Ханза“ били приети

Белозерск,

Великий Устюг,

Панорама Соборного дворища в Великом Устюге

Ивангород,

Ивангород крепость

Калининград (бивш Кьонигсберг),

Kaliningrad Montage (2016).png

Кингисеп (бивш Ямбург),

Фотографии Кингисеппа 0002.jpg

Псков,

Экскурсия "Псков-Изборск-Печеры"

Смоленск,

Под сенью Смоленской Богоматери: тур в Смоленск из Москвы

Твер,

Кметът се срещна с гости от Твер | Официалният сайт на Велико Търново

Тихвин,

Экскурсии в Тихвин

Торжок,

Сверху вниз, слева направо: Спасо-Преображенский собор, Борисоглебский монастырь, церковь Климента на улице Луначарского

Тотма,

Collage Totma.jpg

Вологда,

День города в Вологде — 2018

Вишни Волочек,

Вышний Волочёк (город) — Россия — Планета Земля

Порхов,

Никандровская пустынь (Порхов - Псковская область)

Старая Руса.

Петиция против строительства нового курорта в Старой Руссе собрала почти пять тысяч подписей

През 2009 г. във Велики Новгород се е провел XXIX-ят фестивала Ханзейски дни на новото време“. Той събрал делегати от 84 града в 14 държави. За 4 дни градът е бил посетен от около 500 хиляди гости. Кметовете на руските градове подкрепили предложението на Велики Новгород за създаване на Съюз на руските ханзейски градове – руската секция на градовете-членове на Ханзейския съюз на Новото време.

Велики Новгород е бил избран за седалище на Съюза на руските ханзейски градове, а кметът на града неизменно е президент на Съюза.

Предметите на дейност на Съюза на руските ханзейски градове са търсене и проучване на исторически документи и свидетелства, възстановяване на исторически паметници, разширяване и укрепване на културни, научни, социални и икономически връзки и насърчаване на туризма.

Руската секция, ежегодно провежда свои собствени фестивали – Руски ханзейски дни.

Източник:

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%B0%D0%BD%D0%B7%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%B5_%D0%B4%D0%BD%D0%B8_%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%B3%D0%BE_%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8