Сребърният пръстен на Русия. Ненецки автономен окръг – Ненецки резерват

Природният „Ненецкий“ резерват се намира на полуостров Руский Заворот. Тук са запазени непокътнати единствените в Европа равнинни субарктически и арктически тундри, а снежната покривка трае 231 дни.

Резултат с изображение за „ненецкий заповедник святилища“

Резерватът е местообитание за видовете растения и животни от Червената книга.

Няма налично описание на снимката.

Природата на резервата, поради отдалечеността му от големите индустрии, е еталон за девствена красота

Резултат с изображение за „ненецкий заповедник святилища“

Резултат с изображение за „ненецкий заповедник святилища“

Със своето изобилие от водно-блатна растителност, територията на резервата привлича хиляди птици в местата за гнездене и десетки хиляди по време на пролетната и есенната миграция.

Резултат с изображение за „ненецкий заповедник святилища“

На арктическите острови на резервата „Ненецкий“ има много исторически и културни паметници, свързани с историята на развитието на ненецката култура – ненецки светилища с жертвени атрибути (идоли, черепи на полярната мечка, рога на северните елени, кости на жертвени животни).

Съвременната територия на резервата е разположена по известния маршрут на поморите до загадъчната Мангазея. Мангазея е първият руски  град в заполярието през XVII век в Сибир, просъществувал 71 години. Мангазея  е бил крайна дестинация за търговски каравани от Европа до Сибир. Съществували всякакви слухове за богатството на Мангазея и неслучайно градът бил наречен „златокипящ“.

 

Източници:

http://www.visitnao.ru/chto-posmotret/prirodnye-obekty/nenetskiy-gosudarstvennyy-prirodnyy-zapovednik-/

https://naturerussia.travel/media/photo/6838/

https://www.google.ru/search?q=%D0%97%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D0%BA+%22%D0%9D%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%86%D0%BA%D0%B8%D0%B9%22&newwindow=1&hl=ru-BG&gbv=2&biw=1264&bih=636&tbm=isch&ei=kEEsYMb5HvWAhbIPp6q7eA&start=20&sa=N