Смъртта на кои владетели на Русия поражда най-много въпроси

Руският народ винаги е скърбил за смъртта на монарха и е очаквал края на света след „царската” смърт. Смъртта на царя в народната култура винаги е съдържала двойно дъно: пастирът на руския народ не можел да умре „просто така“ (насън, от болест, от старост). „Сигурно са му помогнали“.

Някои монарси обаче наистина са умрели при много подозрителни обстоятелства.

Иван Млади

Много историци смятат, че именно след смъртта на Иван Млади, съправител на баща си Иван III, започва сривът в руската история. Хората са боготворели този млад монарх: именно той става прототип на главния герой на руските приказки – Иван Царевич. Именно Иван Млади е бил начело на руските полкове по време на известната битка на река Угра, след която окончателно е било отхвърлено игото на ордата. Изглеждало, че Русия я очаква златен век, но изведнъж, на тридесет и две години, Иван Млади се разболял тежко. Болели го краката, симптом, често срещан в медицината. За лечението на народния герой бил извикан лекар от Венеция – Леон Жидовин. Лекарят обещал да излекува княза, слагал му горещи вендузи, давал му някакво лекарство, но Иван само се влошавал и в крайна сметка умрял. Иван III не простил на лекаря смъртта на сина си и наредил след четиридесет дни Жидовин да бъде екзекутиран.

Съществува обаче и алтернативна версия за смъртта на младия наследник. И така, беглецът княз Андрей Курбски, основният противник на Иван Грозни, който бил племенник на Иван Млади, обявил за виновна за смъртта на любимеца на народа мащехата му София Палеолог, която искала да сложи сина си Василий Иванович на руския трон. Между другото, възможно е самият Иван III да е участвал в заговора срещу собствения си син.

Иван Грозни

За последния ден от живота на Иван Грозни се знае следното. Първо владетелят е поискал да направи завещание и да му го прочетат. По-късно отишъл в банята, където прекарал поне три часа. Такъв дълъг престой в парната баня се обяснявало с необходимостта на Грозни да облекчи собствените си болки. След това царят пожелал да играе шах с болярина Белски. До пристигането му Иван Грозни сам подредил фигурите, но изведнъж паднал на пода, стискай здраво шахматния цар. След няколко минути бил мъртъв.

Според слуховете, които се разпространявали сред хората, причината за смъртта на владетеля било отравяне, което е уредено от хора от близкото му обкръжение – Годунов и Белски. През 20-ти век съветските учени ексхумирали останките на царя и открили в тях повишено съдържание на живак.

Борис Годунов

В деня на смъртта си владетелят изглеждал здрав и весел и ял от всичко с голям апетит. След това пожелал да се качи на кулата, от която се откривала панорама към Москва. Но почти веднага се спуснал, оплаквайки се, че не се чувства добре. При Борис Годунов бил извикан лекар, но той вече не можел да помогне с нищо: от носа и ушите му потекла кръв, която не могли да спрат. Царят изгубил съзнание и след това умрял.

Според слуховете Годунов в пристъп на отчаяние се е отровил сам. Друга версия казва, че той е бил отровен от политическите си опоненти.

Петър II

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На пръв поглед Петър II, последният от династията Романови по мъжка линия, е умрял от естествена смърт след заразяване с едра шарка. И така, след завръщането си у дома от парада, младият владетел вдигнал температура. През нощта, когато високата температура така и не спаднала, Петър умрял. Но убийството, прикрито като естествена смърт, не е нещо необичайно за онези дни. Според историка на медицината Рихтер, княз Сергей Петрович Долгоруков, чиито деца били болни от едра шарка, идвал непрекъснато в двореца, въпреки че било забранено, тъй като Петър II Алексеевич не бил изкарал това заболяване в детството си. Няма преки доказателства, че владетелят се е разболял от фаталната болест именно от децата на Долгоруков, но това била най-вероятната версията от всички.

Петър III

И досега точните обстоятелства около смъртта на царя не са изяснени. Според официалната версия непосредствена причина за смъртта на Петър III е внезапен пристъп на хемороидални колики, утежнен от консумацията на алкохол. По време на аутопсията, която Екатерина II, съпругата на нещастния цар, заповядала да се направи, били открити чревно възпаление, сърдечна дисфункция и признаци на инсулт.

Но имало и друга версия, според която Алексей Орлов, фаворитът на Екатерина II, бил убиецът на Петър III Фьодорович. Косвени доказателства могат да бъдат намерени в писмата на Орлов до неговата възлюбена императрица.

Иван VI Антонович

Официалната причина за смъртта на сваления руски император Иван VI Антонович е убийство при опита му за бягство от заточение. Но наистина ли Иван се е опитал да избяга?

Всичко се е случило по следния начин. Първоначално на територията на Русия започнали да се разпространяват слухове за предполагаемото безумие на Иван Антонович. На затворническия персонал му било забранено да разговаря със затворника, за да може той наистина да загуби ума си поради самотата. Но Иван VI оставал със здрав разум. Затова Екатерина II наредила на стражите да провокират опит за бягство и след това да убият истинския престолонаследник. Две години по-късно, когато Иван още не е навършил 24 години, той е убит от охраната на крепостта.

Александър I

Според официалната версия Александър I е починал поради треска, която е била придружена от мозъчно възпаление.

Но има и алтернативна версия на събитията, според която смъртта на владетеля е инсценирана. Твърди се, че в ковчега са сложили починалия по-рано куриер Масков, който много приличал на Александър I, а самият цар тръгнал да странства по Русия в образа на стареца Фьодор Кузмич.

Източник: Какие смерти правителей России больше всего вызывают вопросы

© Русская Семерка russian7.ru