Салах Салахов — Националният герой на България

Днес,15.10.2020г., в гр. Царево се състоя церемония по откриване на възстановената от Движение Русофили – Царево плоча на сержант Салах Салахов. Плочата се възстановява за трети път, след като през годините вандали я разрушаваха многократно.

Председателят на Движение Русофили – Царево Стоян Джапунов откри мероприятието и запозна присъстващите с историята и причината за поставяне на паметната плоча, както и с историята на СалахСалахов.

Салах Дашдемирович Салахов (1910-1942) – е роден в село Хулух, Кусарски район, Азербайджан. Завършил е Кубанския селскостопански техникум, от 1939 г. е работил като секретар на Кусарския градски Изпълнителен комитет и ръководител на отдела на Кусарския Районен изпълнителен комитет. През 1941 г. доброволно заминава на фронта. Награден е с медали „За отбраната на Кавказ”, „За храброст”. Загинал за освобождението на България. Погребан е в българския град Царево, удостоен е със званието Национален герой на България.

В първата половина на 1942 г. зачестява появата на съветски подводници в българските териториални води, които трябва да пресекат доставките за немските войски. На 17 март Салах Салахов загива в битка с фашистите. Местните хора намират тялото му и го погребват на лобното му място, където впоследствие през 1969 е поставена паметната плоча.

През 1964 година костите на съветския моряк са ексхумирани и истинското му име е установено от намерената при тялото идентификационна капсула.

Тялото е пренесено в Царево, където е погребано заедно с други загинали съветски воини от Втората световна война и на мястото е издигнат Паметник на съветските братя 1941 – 1945.

На церемонията присъстваше и председателят на Национално Движение Русофили Николай Малинов. След като благодари на местната организация на Движението, Малинов заяви, че този акт на възстановяване на плочата на загиналия от фашистка ръка матрос показва, че делото на съвременните фашисти – русофобите е същото, каквото е било и преди 75 години – да рушат и да убиват паметта и любовта на хората. Нашето дело, на русофилите, е да браним мира и културното сътрудничество между народите.

В церемонията взе участие и председателят на Областния съвет на Движение Русофили –  Бургас Женя Илиева, която благодари на местната организация на Движението за добрата инициатива и за това, че съхраняват историческата памет.

В мероприятието се включиха и представители на структурите на Движението от областта.

Церемонията по откриването на плочата на сержант Салах Салахов приключи с концертна програма на барда Иван Костадинов.