СЕВЛИЕВСКИТЕ РУСОФИЛИ ЧЕСТВАХА ДЕНЯ НА НАРОДНОТО ЕДИНСТВО

В истински празник на дружбата между народите се превърна вечерта, организирана от ОДРусофилии представителите на руската диаспора в Севлиево. Тя бе посветена на Деня на народното единство, който се чества в Русия на 4 ноември. На тази дата през далечната 1612 година Москва е освободена от полските интервенти с помощта на народното опълчение, предвождано от гражданина Минин и княз Пожарски.

Организаторите на вечерта Светлана Петкова, Наташа Колева и Галина Рачева приветстваха сДобре дошли!“ две украински бежанки от Донецка област.

Празникът продължи с емоционален поздрав на деветокласнички от паралелката с интензивно изучаване на руски език в СУВасил Левски„. Техните послания за мир и дружба между хората от цял свят докоснаха всички: българи, руснаци, украинци, молдовци, белоруси, башкирци, чеченци.

За многообразието и пъстротата на различните националности, живеещи на територията на Севлиевска община, напомняха специално изработените знаменца, популярни фолклорни песни, както и традиционни ястия от националната кухня на отделните народи.

Красивите изпълнения под съпровод на китара от Венцеслав Станков направиха вечерта още поемоционална и задушевна.

В единството и междукултурното общуване е нашата сила, въпреки превратностите на времето, в което живеем. Това недвусмислено доказаха всички присъстващи на празника.

Наташа Колева