Продължава посещението на Николай Малинов в Москва

В последните два дни от посещението на Николай Малинов в Москва бяха проведени срещи в Международния департамент към администрацията на президента на РФ и с постоянния представител на Република Крим при Президента на РФ и заместник-председател на Съвета на министрите на Република Крим Георги Мурадов. На срещата с Георги Мурадов бяха обсъдени противоречията между юридическите и фактическите измерения на основните принципи в международното право, т.е. териториалната цялост на държавата и правото на нацията да се самоопределя като за основа бе взет Кримският казус, както и ходът на специалната военна операция в Украйна и перспективите на черноморския регион.

Денят продължи със среща с двама представители на българската диаспора в Русия: Здравко Димитров – Асоциация и развитие на българската култура и Недялко Василев – собственик на един от сайтовете на българската диаспора в Русия. На тази среща бяха обсъдени предстоящите избори в България и отношенията между България и Русия, беше разгледан въпросът, как тези отношения да бъдат подобрени. Страните се договориха да подпишат договори за сътрудничество.

На срещата с ръководителя на Россътрудничество Евгений Александрович Примаков бяха обсъдени перспективите пред Международното русофилско движение и възможностите за намиране на законови форми за взаимодействие в условията на санкции.

По време на срещата с първия заместник-председател на „Российский фонд мира“ Елена Василевна Сутормина бяха обсъдени общите задачи, които стоят пред двете организации. Беше дадена отлична оценка на сътрудничеството между двете организации, което продължава вече близо две десетилетия.

Посещението на Николай Малинов завърши с приятелска сеща с Константин Малофеев. Константин Малофеев е учредител на група компании „Царьград“ и на фондация „Свети Василий Велики“. На срещата двамата се разбраха да вземат участие в откриването в близките седмици на нов паметник на св Александър Невски, обсъдиха различни исторически теми и излезлите в тази област нови книги. Отделен акцент в разговора беше разговорът за общото и различното в механизмите за приемане на решения в Русия и Европа, както и семейни и приятелски планове до края на годината.