Председателят на Национално Движение Русофили и ПП „Русофили за възраждане на Отечеството“ Николай Малинов е на седмично посещение в Русия

Първият ден на Николай Малинов в Москва съвпадна с празника Успение на Света Богородица. Денят започна с посещение на света литургия във Възкресенския Новойерусалимски манастир в Истра и продължи  в приятелска обстановка с генерал Леонид Решетников – завеждащ катедра История в Московския държавен институт по култура и Юрий Кот – декан на катедрата по журналистика на Московския държавен институт по култура.

Работната седмица започна със среща  на Николай Малинов със Сергей Бабурин – президент на Международната славянска академия на науките, образованието, изкуствата и културата и председател на Международния Славянски Съвет. На срещата бяха обсъдени въпроси, свързани с предизвикателствата, пред които е изправено сътрудничеството между славянските народи, ситуацията в България и на Балканите.

Друг акцент по време на посещението в Москва беше разговорът със собственика на радио „Вяра“ (рус.: „Вера“) Павел Улянов, на която бяха обсъдени въпроси, свързани с медийното сътрудничество на ръководените от Николай Малинов организации с радиото, както и въпросът за свободата на словото и печата в България, Русия и Европа. Радио „Вера“ е радио със 118 регионални лиценза, което си е поставило за цел да отразява православния мироглед на случващите се събития във вътрешната и международната политика на Русия.

Друг акцент от първите два дни на посещението на Малинов бе срещата със Сергей Анатолиевич Гаврилов – председател на Комитета на Държавната дума на Федералното събрание на Руската федерация за държавно имущество и председател на Международната парламентарна Православна асамблея.

В Министерството на външни работи на Русия Малинов проведе разговор с Юрий Валентинович Пилипсон – директор на Четвъртия Европейски департамент (Балкански) на Министерството на външните работи на Русия. Обсъдени бяха редица въпроси от дневния ред на Българо-Руските отношения, сред които предстоящите Русофилски инициативи и възможностите за подобряване на културния, духовния и икономическия обмен между двата братски народи и държави.