Преди 120 години църквата обявява отлъчването на Лев Толстой

На 24 февруари 1901 г. в Руската империя става известно за отлъчването на Лев Толстой от църквата по решение на Светия синод. Най-висшите православни йерарси обвинили писателя в подриване същността на християнската вяра. В отговор Толстой заявил, че вярва в Бог така, както сам го разбира. Отлъчването на графа никога не е било отменено и остава в сила и до днес.

Толстой е посветил редица творби на критика към църквата. Още през 1880-те той развива собственото си разбиране за християнството, което смятал за изначално и неизкривено.

Според Толстой държавните институции пренебрегват църквата и науката винаги е била напълно враждебна към нея. Мислителят обяснявал това състояние на нещата с факта, че религията се използва за оправдаване на съществуващия държавен ред и съществуващото социално зло, като по този начин се превръща в инструмент за насилие на едни хора над други.

«Аз вярвам в следното: вярвам в Бог, когото разбирам като дух, като любов, като начало на всичко. Вярвам, че той е в мен и аз съм в него. Вярвам, че Божията воля е най-ясно, най-разбираемо изразена в учението на човека Христос, когото да разбирам като Бог и на когото да се моля считам за най-голямото кощунство», — заключавал Толстой.

Лев Николаевич Толстой. Фото: Репродукция ТАСС

Източник:

https://www.gazeta.ru/science/2021/02/23_a_13489100.shtml