Посолството на Русия в България: Русия продължава да бъде надежден партньор на Европа

В разгара на енергийната криза, която обхвана ЕС преди зимата, Русия, въпреки неоснователните критики, продължава да бъде надежден партньор за Европа. По искане на българското ръководство „Газпром“ увеличи обема на дневните доставки на газ над предвидения в настоящия договор на цени, по-изгодни за България. В резултат на това вместо очакваното увеличение на цената до 119,87 лв. за MWh през ноември, цената на газа в България падна до 93,19 лв., което е около половината от средното за Европа, според Руското посолство в България.

„Газпром“ често беше обвиняван в прекомерно обвързване с петрола на дългосрочни договори. Те подчертаваха, че пазарът на газ е достатъчно развит, за да поддържа ефективно механизма за индексация на газа. Днес си струва да попитаме играчите на европейския пазар, колко е по-евтин газът, свързан с петрол, от спот пазара на газ? Колко е по-изгоден дългосрочен договор от спот сделки?

Разбира се, в система от обвързани с петрол  дългосрочни договори,  цената на газа може да бъде обект на висока волатилност. Въпреки това, не трябва да забравяме за такъв фактор като предвидимостта на цените, който позволява да се предвидят рисковете и да се застраховат навреме. Купуването на газ евтино и сега – това е прекрасно, но още по-добре е да знаете предварително колко ще струва след месец, тримесечие или година.

„Газпро“м винаги се е отнасял с уважение към позицията на своите партньори. Ето защо миналата година по настояване на София, а също така на  Европейската комисия руската компания премина към нова система за изчисляване на цените за България спрямо европейския  пазар на газ. В същото време, както преди, така и след тези промени, руската компания изпълняваше  безупречно всички свои задължения към българските потребители.

https://vseruss.ru/novosti/evropa-3/Posol’stvo-RF-v-Bolgarii-Rossiya-prodolzhaet-byt’-nadezhnym-partnerom-Evropy-71075