Посещение на членове на ръководството на Национално Движение Русофили в Москва

Председателят на Национално Движение Русофили Николай Малинов и главният секретар Кристина Иванова са на едноседмично посещение в Москва.

През първите два дни бяха проведени редица срещи с представители на правителството на РФ и на обществени организации.

Началото на посещението започна със среща с Андрей Климов – сенатор, заместник-председател на Комисията по външни работи на Съвета на федерацията, председател на Комисията на Съвета на федерацията за защита на държавния суверенитет и предотвратяване на намеса във вътрешните работи на РФ, член на Бюрото на Висшия съвет на партия „Единна Русия“. На тази среща беше обсъден въпросът относно създаването на Съюз на приятелите на Русия и бъдещето взаимодействие между Съюза и Движението, както и създаването на Международното русофилско движение.

След това заедно с Георгий Мурадов, заместник-председател на Съвета на министрите на Република Крим и постоянен представител на Република Крим при Президента на Руската федерация, се проведе разговор относно клубът „Приятели на Крим“ и възможното сътрудничество между тях и Движението.

Представителите на Национално Движение Русофили предоставиха на г-н Мурадов архивни материали, свързани със съществувалата в Крим „Млада гвардия“, създадена от българи и беше обсъдено възможното по-нататъшно използване на тези архиви.

На 27 януари на чаша чай дългогодишният приятел на Николай Малинов Сергей Гаврилов – председател на Комисията на Държавната Дума на Федералното Събрание на Руската федерация по въпросите на собствеността, земята и имуществените отношения, председател на Междупарламентарната Асамблея на Православието, прие поздрави от представителите на Национално Движение Русофили по случай рождения си ден. По време на деловата част тримата обсъдиха възможното сътрудничество между Движението и Асамблеята, както и подръжката на руските и съветските паметници в България и българските в Русия.

Заедно с ръководителя на Россътрудничество Евгений Примаков Николай Малинов и Кристина Иванова обсъдиха бъдещи съвместни инициативи в областта на културата, и руския език, както и инициативите, свързани с честването на 145-годишнината от Освобождението на България от турско робство.

Последната среща беше проведена с Изпълнителния директор на фонд „Русский мир“ Владимир Кочин. На нея бяха обсъдени редица въпроси, свързани с двустранното сътрудничество, възможностите за съхранение и задълбочаване на културните контакти в условията на санкции.

Основен акцент на разговорите бяха възможностите за разширяване на съвместната работа на неправителствени български и руски организации в името на една активна и съдържателна „народна дипломация“. Николай Малинов разви своята идея за максимално възможното разширяване на „народната дипломация“, която в условията на конюнктурно геополитическо противопоставяне, може да работи за съхраняване на общите за двата народа ценности, историческа памет и цивилизационни перспективи.

По време на срещите беше отделено специално място за анализ на факторите, които могат да противодействат както на русофобията в България, така и на проявите на българофобия в Русия.

Председателят на НД Русофили Николай Малинов и главният секретар на Движението Кристина Иванова отговориха на редица въпроси за това как виждат смисъла, ролята и задачите пред предстоящото да се учреди Международно движение на русофилите.