Освобождението на София от османско владичество

Ежегодно  Национално Движение Русофили участва в организирането на честванията, свързани с освобождението на София от турско робство. На 4 януари тази година се навършиха 144 години от освобождението на града. Поради пандемичната обстановка литийното шествие беше отменено и бяха проведени само молебен и поднасяне на венци и цветя.

В края  на традиционния молебен, в памет на загиналите воини за освобождението на София, беше прочетено обръщението на Негово Светейшество патриарх Неофит:

„…Вечна и блажена да бъде паметта на всички герои на нашето Освобождение! Нека Всемилостивият Бог да им дарува Своето Царство и щедро да им въздава за онова, което те сами щедро пожертваха, отдавайки живота си за нас. Да бъдем благодарни и свято да пазим великия дар на свободата, като с делата си надграждаме върху положената от тях основа и работим с всички сили за процъфтяването на нашия красив столичен град и на скъпото ни Отечество – България. Божията любов и Неговата велика милост да бъдат с всички нас! Честит и благословен празник на Освобождението на град София!“

„Да бъде изпълнено сърцето на човека с благодарност и по този начин, насърчавайки се към свобода – и духовна, и телесна, и национална – да пребъде нашият народ. Негово Светейшество специално за този повод излезе с обръщение. Дай Боже, по неговите молитви градът, столицата на България, да се развива, да процъфтява и да благоденства нашият народ в мир, радост и единство“, каза Белоградчишкият епископ Поликарп.

След приключване на молебена, въпреки че  тази година не беше организирано литийно шествие, присъстващите столичани и гости на столицата се отправиха по традиционния маршрут, за да поднесат венци и цветя на паметниците на генерал Гурко, Цар Освободител и Паметника на Опълченеца.