Орест Кипренски, известният руски майстор на портрети

Той е най-известен със своя емблематичен портрет на великия руски поет Александър Пушкин, но също така е рисувал много от най-видните мъже на Русия.

Орест Кипренски (1782-1836) е известен като „руският Ван Дайк“. Той е извънбрачен син на земевладелец на име Адам Дяконов и негова крепостничка. Неспособен да припознае официално детето, бащата го посочва като член на семейството на майката.

Още от ранна възраст Орест проявява талант за рисуване, затова баща му го записва в Художествената академия в Санкт Петербург. Администрацията на Академията забелязала надарения младеж, разрешава му да живее в пансиона на академията след дипломирането си и му отпуска надбавка за пътуване в чужбина.

Кипренски обикаля Швейцария, Франция и Германия и, разбира се, Италия, където прекарва няколко години от живота си, вземайки уроци от най-добрите художници. Той дори се жени за италианка на име Ана Мария Фалкучи и приема римокатолицизма. Умира в Рим (без да успее да види дъщеря си, която се ражда след смъртта му) и е погребан в местната църква Sant’Andrea delle Fratte.

По-долу са някои от най-известните портрети на Орест Кипренски.

Портрет на А. К. Швалбе, 1804

Дмитрий Донской в ​​Куликово поле, 1805

Портрет на Евграф Давидов, 1809

Младият градинар, 181

Момиче с маков венец, 1819

Портрет на Екатерина Авдулина, 1822

Горката Лиза, 1827

Портрет на Александър Пушкин, 1827

Автопортрет, 1828

Хора четат вестници в Неапол, 1831

Източник:

https://telegra.ph/FOTOGALERIYA-10-naj-dobri-tvorbi-na-Orest-Kiprenski-izvestniyat-ruski-majstor-na-portreti-03-24