На руска „Масленица” в Силистра

В навечерието на Сирни Заговезни/Сирница/Прошка, празнуван по подобен начин в различните славянски страни, в Силистра за 4-и път бе отбелязан с етно тържество денят, наричан в Русия „Масленица”. Членове на Руски клуб Силистра (председател Нина Георгиева), в който участваха и негови активисти от Алфатар и Ситово, пресъздадоха отново стара руска традиция. Тя е актуална за последната неделя (тази година на 1 март) преди Великите пости, когато все още може да се консумира на трапезата масло, млечни продукти и риба. Затова и празникът е бил наречен Масленица, у нас – Сирница (ден, в който играят за здраве кукери и маски, хамка се халва и се иска прошка между хората в семейството).

Провежда се в цялата предидуща седмица, а на самата т.нар. Сиропустна неделя (Неделята на всеопрощението) е кулминацията на празника, пресъздаден по невероятен начин във филма „Сибирският бръснар”. Тя е свързана също със сбогуването със зимата и с посрещане на хубавите пролетни дни.

Характерни за празника са народното веселие и богатата трапеза: до насита се ядат блини (палачинки) – казват, че са най-вкусни със  сметана, но обикновено се предлагат с различни видове сладка. В най-добрия случай на масата има и „Оливье” – вкусна руска салата. Пие се чай от запарка. Е, и водка…В силистренската масленица – за всички желаещи имаше и ситовска отлежала ракия.

За празника всички си обличат в най-красивите си народни костюми. На главата жените си слагат корона, наричана „кокошник“. А танците…, те са истинска наслада за душата. На празника „Масленица” има и един необикновен „герой“ – сламено чучело, облечено в женски дрехи, носещо малка чантичка. В нея се слагат написани на лист неща, които трябва да изгорят – най-често това са лоши черти от характера и поведението на хората, без които животът във възраждащата се природа на новата година ще стане по-хубав. Накрая се драсва клечка кибрит – чучелото изгаря, а с него и всички злини

Специален поздрав към присъстващите от руската общност тази година отправи Нина Димитрова – председател на местното ръководство на Национално движение Русофили, от чието име присъстващите получиха по една българска мартеница. В празника се включи и народният представител Александър Сабанов, който от години е близо до дейността на руския клуб. Деца от втори клас на ОУ „Св. св. Кирил и Методий” с класен ръководител Маргарита Бончева изнесоха кратка литературна програма на руски език. Песни за масленицата, за Баба Марта и за 3 март изпълниха членовете на Камерна певческа формация „Интер”.

Източник:

Versinaj