Кои архиви от времето на СССР никога няма да бъдат разсекретени

И до днес много архивни документи остават класифицирани като „строго секретни“. Тяхната публичност, както се смята, може да навреди на държавните интереси на Руската Федерация – правоприемник на СССР.

Защо се поддържа грифът „строго секретно“

Трудно е да се пише за секретни документи именно поради тяхната секретност. Никой, освен посветените в държавната тайна, не знае какво съдържат те. В най-добрия случай може само да се изброят приблизително онези случаи, за които класифицираните материали могат да се отнасят. Много документи, свързани с дейността на висшите органи на държавната власт на СССР през 1930-1980-те години, особено по време на Втората световна война, остават недостъпни за изследователите. Архивите на НКВД, свързани с Големия терор от 30-те години, са засекретени до 2044 г., така че истината за това трагично време ще бъде разкрита в най-добрия случай на децата на днешните изследователи. Какво в съветското минало би могло толкова да дискредитира днешната руска държава, ако бъде извадено на бял свят? Специално ще отбележа: това е само ако такива неща наистина са се случвали в историята и документите, които свидетелстват за тях, са оцелели. Може и да ги няма. Можем да предполагаме за тяхното съществуване само въз основа на косвени данни, появяващи се от време на време в публикации.

Нека да тръгнем по ред, от първите десетилетия на съветската власт.

Страниците, които биха искали да скрият

Едва ли някога Руската Федерация ще разсекрети напълно случаите, свързани с организацията и провеждането на масовия червен терор по време на Гражданската война, с произхода на средствата на болшевишката партия по време на революцията, с тайните преговори между съветското ръководство и Германия, Антантата и чуждестранните финансови кръгове, задкулисието на Брестския мир и с ролята на отделни лица в неговото подписване, със сътрудничеството на болшевиките и панислямистите при „революционизирането“ на Изтока, с използването на военнопленници и военни съветници от Германия и Австро-Унгария за създаването на Червената армия, с ролята на заложниците при принуждаването на „специалистите“ да работят за съветската власт, с тоталния геноцид над „буржоазия“ в Петроград през 1918 г., с потушаването на народните въстания през 1918-1921г., с организирането на глада в Поволжието през 1921-1922. Геноцидът над казаците трябва да бъде подчертан. Съдбата на някои национални малцинства също е неизвестна – например, историците не знаят със сигурност, къде са отишли след гражданската война почти половин милион китайци, живеещи в Русия.

И до днес само местни архиви и косвени публикации могат да бъдат използвани, за да се преценят мащабът на народната съпротива срещу колективизацията и мерките за нейното потискане, в които са участвали части на редовната Червена армия, включително бойната авиация и химическите войски. Мащабът на военното сътрудничество между Червената армия и германския райхсвер през 1922-1935 г. е разкрит само частично. Мащабите на продажбите в чужбина от съветското правителство на културни ценности от частни колекции и складове на държавни музеи, конфискувани по време на революцията, са неизвестни. Едва ли Русия някога ще разкрие всички документи, касаещи появата на масов глад в най-засегнатите от колективизацията републики (Украйна, Казахстан).

По отношение на периода на Втората световна война, разсекретяването на плановете за настъпателна война срещу Германия, за разделяне на света на сфери на влияние по отношение на съседните държави, може да нанесе явни щети на държавата. Историците подозират за съществуването на табу върху публикуването на автентични данни за загубите на СССР във Великата отечествена война. Очевидно е, че ако наистина е имало заповед на Сталин да бъдат изселени всички инвалиди от Великата отечествена война от големите градове за един ден, то документите, свидетелстващи за това, никога няма да бъдат публично оповестени в Русия.

Очевидно печатът за конфиденциалност ще остане върху всички съветски планове за война със САЩ след 1945 г., върху много документи, свързани с външната политика от този период. Колкото по-близо са до нашето време, толкова повече засягат интересите на управляващите елити не само в Русия, но и в страните, които се считат за стратегически партньори на Руската Федерация в „третия свят“. Материалите на специалните служби от този период, вероятно, все още не са загубили своята актуалност, дори в личен смисъл. Военните планове от периода на късния СССР може би също малко са се променили до днес. Едва ли руските граждани някога ще научат за истинските мащаби на безвъзмездната помощ на СССР за развиващите се страни. И, разбира се, няма да разберем в обозримо бъдеще цялата истина за войната в Афганистан. Отделно трябва да се каже за биомедицинските експерименти върху живи хора, които може да са били провеждани в СССР. Но това е отделен случай.

Никога не казвай „никога“

Всъщност конфиденциалността на много документи поражда чудовищни слухове за тайни, които се крият в тях. И тези слухове често вредят на престижа на държавата повече, отколкото би навредило пълното разсекретяване на архивите. Нищо не е вечно под луната. Затова никога не може да се каже, че това или онова от миналото никога няма да стане публично. Например, някои важни държавни документи за съветския период, засекретени в РФ, биха могли да са запазени в архивите на бившите съветски републики, днес независими държави и те могат да ги публикуват. Пък и политиката на Русия също не е вечна и непроменяща се. Много от нас са преживели събития, които свидетелстват за това, и дори са участвали в тях.

Само едни архивни документи никога няма да бъдат разсекретени. Това са документите, които са били унищожени и не са оставили следа. Според много свидетелства тайната комисия на Централния комитет на КПСС за разследване на незаконни репресии, създадена от Никита Хрушчов след XX конгрес през 1956 г., е унищожила, по негова заповед, много документи, отразяващи личната роля на Хрушчов в организирането на тези репресии. Ако не са запазени копия от тези документи, очевидно е, че човечеството никога няма да научи много за сталинския Голям терор. Пишат също, че в края на живота на Сталин са били унищожени всички лични регистрационни карти на наборниците за военна служба, регистрирани преди и по време на Великата отечествена война. Това било направено, за да се прикрие истинският брой на жертвите във войната.

Може да се предположи, че документите по делата, изброени в тази статия, също никога няма да бъдат публикувани, именно защото ги унищожавали веднага „след четене“. Обаче ще повторя още веднъж, че всичко това са само предположения, породени от съществуването на огромно количество секретни архивни материали.

Автор: Ярослав Бутаков

Източник: Какие архивы времён СССР никогда не рассекретят

© Русская Семерка russian7.ru