Ключови тезиси от речта на Владимир Путин на срещата на върха Русия-Африка 2023 в Санкт Петербург

Владимир Путин говори на пленарното заседание на Руско-африканския икономически и хуманитарен форум.

В заседанието участват и председателят на Африканския съюз, президентът на Съюза на Коморските острови Азали Асумани, Московският патриарх на цяла Русия Кирил, президентът и председателят на борда на директорите на Африканската експортно-импортна банка Бенедикт Орама и президентът на Новата банка за развитие Дилма Русеф. Срещата беше модерирана от Ирина Абрамова, директор на Института за африкански изследвания на Руската академия на науките.

Основната тема на форума е технологиите и сигурността в името на суверенното развитие в полза на хората.

Речта на Владимир Путин на срещата на върха Русия-Африка 2023 в Санкт Петербург

Ключови тезиси

▪️Според резултатите от миналата година търговският оборот между Русия и африканските страни достигна 18 милиарда долара. Обемът на вносно-износните операции нараства с една трета.

Повече от половината руски доставки за Африка са машини и оборудване, химикали и хранителни продукти.

▪️Западните страни пречат на доставките на руско зърно и торове за Африка. През годината, като част от сделката за зърно, повече от 70% от стоките са отишли ​​в развитите страни, докато развиващите се страни са получили само 3%.

По-малко от 1 милион тона товари са отишли ​​за най-бедните африкански страни в сделката за зърно.

▪️Потенциалът за икономически растеж на Африка (4 — 4,4%) е по-висок от където и да е другаде по света.

▪️През следващите месеци Русия ще достави на африканските страни безплатно 25-50 хиляди тона зърно, осигурявайки безплатна доставка.

▪️Предвижда се откриване на филиали на руски университети в Африка, както и увеличаване на приема на африкански студенти в руските университети.

▪️Стремим се да открием логистичен център в една от страните на африканския континент. Освен това Русия изпълнява енергийни проекти в 30 африкански страни.

▪️Русия е готова да се разплаща в национални валути с африканските страни.

▪️В момента се работи за отваряне на руски медии в Африка.

Ръководителят на Африканския съюз Асалий Азумани на свой ред заяви, че Африка е готова да работи във всички области с Русия, която е специален партньор за континента.

Един от делегатите на събитието поиска незабавното освобождаване на президента на Нигер, който беше отстранен от власт в резултат на военен преврат.

Източник: