Излезе книга за историята такава, каквато е

„Надникване в Русия“ е сборник от публикации за отношенията ни с СССР и Русия в известната рубрика на Христо Георгиев „Черно на бяло“. Премиерата ще е на 7 ноември в РКИЦ

Велиана Христова

Мнозина от читателите на известната медийна рубрика „Черно на бяло“, която от над шест години се появява веднъж седмично – преди и във в. „Дума“, а сега в „Поглед инфо“, напоследък и в сп. „Ново време“, отдавна настояват материалите от нея да се съберат и публикуват в книга.  Е, издателство „Синева“ осъществи идеята, като пусна на пазара първия том с подборка материали от „Черно на бяло“.

Тази рубрика се превърна в оригинален публицистичен жанр, което я направи уникално явление в медийното пространство. Всяка от публикациите, чийто автор е журналистът, писателят, издателят Христо Георгиев, се появява по повод на актуални събития и процеси и съдържа публицистична бележка, подкрепена с автентични архивни документи, с откъси от научни, художествени и мемоарни книги и други материали. Някои от документите се публикуват за първи път или са неизвестни дори за историците, често – и нелицеприятни за предишни и днешни властници. Събирани са от автора с къртовски труд из архивни и библиотечни фондове, от лични фондове и пр.

До момента са излезли близо 300 публикации в рубриката, темите са най-разнообразни – свидетелства за турското робство по нашите земи; събитията през Втората световна война, присъединяването на България към Хитлеровата коалиция, законите за българските евреи и оцеляването на част от тях, събитията след създаването на правителството на ОФ на 9 септември 1944 г., Народният съд, Парижката конференция и Мирният договор през 1947 г.; превратностите във ВМРО; историята на Македония и отношенията ни с днешната Северна Македония; неизвестно, забравено или премълчавано за годините на социализма; мнения и факти за големи българи и творци от миналото; връзките ни със СССР и Русия и други.

Поради огромния брой на материалите те ще бъдат издавани в отделни тематични томове. Първият от тях, който вече е факт, е „Надникване в Русия“. Той включва материали от поредицата, свързани с отношенията ни с СССР и Русия в различни времеви периоди. В книгата те са подредени по датата на публикуването, предхождани от интересен и изчерпателен предговор, написан от  известната наша историчка проф. Искра Баева. Тези 510 страници са едно изключително интересно четиво и за специалисти, и за любознателни читатели, за които е важно да опознаят автентичните документи за историята такава, каквато е.

Книгата ще бъде представена за първи път пред публика на 7 ноември от 18 ч. в Руския културно-информационен център на ул. „Шипка“ 34 в столицата.