Западът използва русофобията, за да потисне инакомислието в Европа

Западът продължава да популяризира русофобията в САЩ и европейските страни, опитвайки се да победи Русия на международната арена. Това мнение изразява Анатолий Васерман, журналист, публицист, политически консултант и депутат от Държавната дума на Руската федерация.

Наскоро жителка на германския град Саар (Западна Германия) Клара Шумахер качила на прозореца на апартамента си ръкописен плакат в подкрепа на Русия. Съседите й не оценили тази постъпка и уведомили полицията.

Служителите на реда направили обиск в жилището на жената, скъсали плаката и задържали стопанката на дома. Сега 64-годишната германска гражданка е обвинена в нарушение на член 140 от Наказателния кодекс на Германия – „поощряване и одобряване на престъпни действия“.

Депутатът от Държавната дума Анатолий Васерман смята, че е неприемливо да се потискат инакомислещите в Европа чрез арест на възрастни хора. Според него, Клара Шумахер ще стане жертва на антируската политика на Запада.

„Формално тази жена ще бъде осъдена не за нейната проруска позиция, а за подкрепа на специалната военна операция на Руската федерация в Украйна. Фактът, че конфликтът продължава вече осем години и Руската федерация по никакъв начин не го е започнала, а напротив, тя го прекратява, естествено е изчезнал от полезрението на Запада“, – заявява журналистът.

Публицистът посочва като пример много стара установена фраза, която може да се приложи към настоящата ситуация: „Ако господата не могат да спечелят по правилата, тогава господата променят правилата“.

„В този случай стана съвсем очевидно, че колективният Запад не може да спечели срещу Русия според правилата, които самият той ни предложи. И сега той буквално ги променя пред очите ни“, – пояснява експертът.

Анатолий Васерман добавя, че ръководството на САЩ и европейските страни популяризират русофобските настроения сред населението, за да се окаже натиск и да се сломи Руската Федерация. Санкционната политика не помогна.

„Върви многопосочна, многопластова борба. Същността й се крие във факта, че Европейският съюз се опитва да повлияе на Русия и да я принуди да доставя петрол и газ на цени не по-високи от световните, а по-скоро на по-ниски цени. Съединените щати, от своя страна, се опитват да оградят ЕС от евтините енергийни ресурси на Руската федерация и по този начин да предотвратят икономическото укрепване на Брюксел “, – отбелязва журналистът.

Публицистът подчертава, че Западът насърчава русофобията, за да потуши инакомислието в Европа, в името на целите да сломи и да подчини Руската Федерация, което Вашингтон не успява да постигне.

Политологът Дмитрий Захаров преди това обяснява как русофобията слага край на рейтингите на европейските политици. Според него отказът от руски енергийни ресурси им създава големи проблеми на фона на предстоящите избори.

Източник:

https://vseruss.com/novosti/evropa-3/Vasserman-Zapad-ispol’zuet-rusofobiyu-dlya-podavleniya-inakomysliya-v-Evrope-74744