Елеонора Митрофанова – Посланик на РФ: През 2018 година произтече срив в отношенията между Русия и България

Поглед.инфо/ Н.пр. Елеонора Митрофанова , Посланик на Русия в България, отговаря на Илиана Беновска след откриването на Шахматния фестивал „Купа на Посланика на Русия“ на 28.8.2021 г.

Илиана Беновска: Ваше превъзходителство, Елеонора Валентиновна, къде  са сега българо-руските отношения в политиката, икономиката, културата, традициите?

Н.пр.Елеонора Митрофанова: Не ми задавате прост въпрос…

Илиана Беновска: Да, зная…

Н.пр. Елеонора Митрофанова: Всички тези отношения се намират на различни нива. Ако политическите отношения са достатъчно сложни в днешния ден, то през 2018 година произтече срив по съществото на двустранните политически отношения.

И COVID повлия да намалеят непосредствените контакти. Не мога да кажа същото за културното сътрудничество, културно–духовното сътрудничество, бих казала – защото всички празници и събития ние отбелязваме заедно. Независимо от пандемията, тази година имахме фестивали във Варна, Бургас, през септември ще  гостува и Кремълският балет. На 11.9. ще гостува и диригентът Валерий Гергиев, който ще дирижира Софийския симфоничен оркестър. Смятаме, че през декември ще дойде и виолистът Юрий Башмет. Планирали сме и събития в Русия, на които ние каним, съответно, техни български колеги. За това в културните ни отношение не е така зле.

Подписахме много важно сътрудничество между Българската и Руската академии на науките. И през септември ще бъде завършена програма за съвместна научна работа. Кое още е важно? Независимо , но…

Доколкото в България няма, за сега , за съжаление, стабилно правителство, то възстановяването на двустранните отношения, на Междуправителствените комисии и т.н. е достатъчно сложно. Така, че  – ние чакаме, вече,  правителство, с което да работим.

Илиана Беновска: Позволете ми да ви подаря здрава българска червена ябълка!

Н.пр. Елеонора Митрофанова: Благодаря!

Илиана Беновска: Това е традиционен подарък на „Беновска пита“! В знак, че Ви гласуваме доверие!

Н.пр. Елеонора Митрофанова: Благодаря! Много благодаря!

Илиана Беновска: Елеонора Валентиновна, кога вие ща започнете да общувате по-активно с медиите?

Н.пр. Елеонора Митрофанова: Когато има предмет за общуване. Защото сега, за съжаление, малко неща се случват! Ако говорим за двустранните отношение, политическите отношения, разбира се, имаме различни въпроси, например, исторически, които предизвикват традиционен интерес и ние сме готови на дискусии с български историци, с български политици – действително това заслужава внимание. Но, аз мисля, че по-плътно общуване ще започне, когато се появи правителство …

Илинана Беновска: Пак правителство!

Н.пр.Елеонора Митрофанова: Разбира се! Защото ние представляваме правителството на Руската федерация!

Илинана Беновска: А Вие знаете ли? В България има „градска легенда“, че настоящият български президент Румен Радев е избраник на Русия?

Н.пр. Елеонора Митрофанова: Слушайте! Знаете ли? Понякога говорят за Радев, че е избраник на Русия, понякога говорят, че Радев е избраник на САЩ. Аз не коментирам тези мнения. Защото е съвършено непонятно къде се коренят тези твърдения… Например: „за“ Русия или „против“ Русия. Струва ми се, че много от вашите политици работят абсолютно за България. За това те са готови да си взаимодействат и с ЕС, и със САЩ, и с Русия, и с Китай. Навсякъде, където това взаимодействие ще допринесе полза.

Източник:

https://pogled.info/bulgarski/prez-2018-godina-proizteche-sriv-v-otnosheniyata-mezhdu-rusiya-i-balgariya.133507