Десетте най-чести въпроса за Русия – и техните отговори

Готови, сбити отговори за бърза справка по най-важните точки и събития в историята на Русия.

Защо Русия се нарича Русия?

Името на страната, „Русия“, произлиза от думата „Рус“, но точният произход на тази дума е неизвестен. Някои историци твърдят, че „Рус“ произлиза от римската дума „рос“, която значи „червен“. Според друга версия „Рус“ идва от скандинавските езици и се използва за обозначаване на славяните, управлявани от варягите (Рюриковичи).

Кой е първият руски управник?

Смята се, че Рюрик – варяжки княз, е първият княз, поканен да управлява град Новгород, Русия, през около 862 година. Въпреки че Рюрик е полулегендарна фигура (и всъщност е възможно да има няколко души, свързани с това име), той се смята за основателя на династията Рюриковичи. Князете Рюриковичи управляват различни части на Русия и воюват помежду си, докато властта не се консолидира в Москва.

Защо се случва монголо-татарското нашествие?

Т.нар. Монголско-татарско нашествие в руските земи започва през XIII в. като част от тоталното завоевание, което Монголската империя, оглавявана от Чингис хан, води срещу познатия ѝ свят. Огромната професионална армия на Монголската империя завладява земите от Китай до днешна Унгария, включително руските княжества. Монголите облагат с данък руските князе и ги лишават от политическа независимост.

Скоро, обаче, Монголската империя рухва и руските земи в крайна сметка стават подчинени на Златната орда, една част от остатъците на Монголската империя. През XIV в. руските князе започват да се противопоставят на Ордата, а през 1380 г. в битката при Куликово те за първи път побеждават въоръжените сили на Ордата. Век по-късно, през 1480 г., зависимостта от Ордата завършва с Битката при Угра.

Кой е първият руски цар?

Иван IV Василиевич, известен още като Иван Грозни, е първият велик княз на Москва, коронован и богопомазан за цар. Думата „цар“ идва от латинската титла на римските императори – „цезар“. Появява се в старославянския през XI век. Използва се за библейски и древни царе, византийския император и хановете от Златната орда.

Константинопол е завладян от османците през 1453 г., което слага цар на византийския „цар“, а през 1480 г. Златната орда е победена в Битката при Угра. Московската държава става независима и владетелят ѝ става суверен. В очите на руснаците такъв владетел може да бъде наречен „цар“. През 1547 г. Иван Василиевич, син на великия княз на Москва Василий III, е коронован като първия цар на „цяла Рус“.

Колко управляващи династии има в Русия?

Само две. Управлението на Рюриковичите завършва през XVI в., когато цар Фьодор Йоанович (син на Иван Грозни) и жена му Ирина Годунова не оставят наследник на трона. Настъпва династическата криза, известна като Смутните времена. Няколко царе управляват Русия за кратки периоди от време – Борис Годунов, Лъжедмитрий I, както и Василий Шуйски. Само Шуйски, обаче, е Рюрикович и след смъртта му в Русия не остават князе от династията, които да поемат трона.

След Смутните времена руснаците свикват Земски събор, нещо като парламент по онова време, за да изберат нов цар. Изборът, обаче, вече е направен от управляващия елит предварително. Новият цар – Михаил Фьодорович Романов, е далечен роднина на Фьодор Йоанович. Той поставя началото на династията на Романови, чието управление завършва през 1917 г. с абдикирането на последния цар – Николай II.

Защо Москва става столица на Русия?

През XII в. Москва вече е крепост и търговски център благодарение на местоположението си – сравнително близо до Волга, основната търговска и транспортна артерия на Русия в Средновековието. Земите в Североизточна Русия, включително Москва, Владимир, Суздал, остават сравнително незасегнати от Монголско-татарското нашествие, което смазва Киевска Рус и княжествата в Южна Русия. Ето защо след XIII в. Москва става все по-силна. През XIV в. московските князе успяват да надвият всички князе от Рюриковичи и да станат велики князе на Владимир и Москва.

Княз Дмитрий Донской, който побеждава татарите в Битката при Куликово, е московски княз. През 1389 г. Владимир, градът, който се смята за „главен“ в Русия, е даден на московските князе като наследствена собственост. От този момент Москва се смята за столица на руските земи. Когато руските земи стават независими от Златната орда през XV в., московските князе стават техни владетели, а когато през 1547 г. Иван Грозни е коронован за цар, държавата е кръстена Московското царство.

Защо столицата е преместена в Санкт Петербург?

Столицата се мести от Москва в Санкт Петербург през 1712 г. от Петър Велики. Петър води война срещу шведите за достъп до Балтийско море – Северната война (1700-1721). По време на войната Русия успява да завоюва земите, принадлежащи на Швеция – днешната Санктпетербургска област.

Петър основава Санкт Петербург като столица на бреговете на Балтийско море – защото Москва е твърде навътре в руските земи, за да осигури бърза и сигурна търговия и да поддържа политически отношения с Европа. Петър иска чуждестранните му гости да пристигат по-бързо по море. Освен това не му харесва традиционното и до голяма степен азиатско планиране и архитектура на Москва. Иска новата му столица да изглежда по-европейска. Петър кани целия управляващ елит в Санкт Петербург, като мести там съда през 1712 година.

Защо Москва и Санкт Петербург все още се наричат „двете столици“?

Независимо от краткия период между 1728 и 1732 г., когато столицата (и съдът) се местят обратно в Москва, Санкт Петербург остава столица до 1918 година. За да бъде коронован, обаче, руският цар продължава да пътува до катедралата „Успение Богородично“ в Москва, така че Москва си запазва титлата „Старата столица“.

Когато Москва отново става столица през 1918 г. при болшевиките, Петербург (който е прекръстен на Петроград, а след смъртта на Ленин през 1924 г. – на Ленинград), става известен като „Северната столица“.

Как се нарича руският владетел? Княз, цар, император?

Първият известен владетел на руските земи – Рюрик, традиционно се нарича „княз“, също като други известни владетели след него. Липсата на исторически източници не ни позволява да разберем кой всъщност е първият княз на Русия и дали има други княжески династии, освен Рюриковичи.

След края на Монголско-татарското нашествие, обаче, владетелят на руските земи се нарича „велик княз на Москва“. След 1547 г. Русия се управлява от цар на Москва и цяла Рус. През 1721 г., след победата в Северната война, управляващият сенат в Русия дава на цар Петър титлата император и е създадена Руската империя.

Кой управлява Русия най-дълго?

Най-дълго управлявалият руски цар е първият руски цар – Иван Грозни (1530-1584). На хартия той става велик княз на Москва през 1533 г., когато е само на три години, след смъртта на баща си Василий III. До 1547 г. той управлява само формално, като повечето решения се вземат от болярската аристокрация. През 1547 г., когато е на 16 години, той е коронован за цар на Рус и започва истинското му управление.

Иван умира през 1584 г. на 54 години. Той остава най-дълго управлявалият руски лидер, прекарал начело на страната 50 години и 3 месеца.

Източник:

https://bg.russiabeyond.com/history/338260-nai-chestite-vaprosi-za-rusia