Декларация по повод отказа на българското правителство да даде въздушен коридор на външния министър на Русия Сергей Лавров

ДЕКЛАРАЦИЯ

на ИБ на НС на Национално Движение Русофили

по повод отказа на българското правителство да даде въздушен коридор на външния министър на Русия Сергей Лавров

Затварянето на въздушното пространство от България, заедно с това на Северна Македония и Черна гора, е безпрецедентен враждебен акт и игнориране на възможностите проблемите в международните взаимоотношения да се решават по дипломатически път.

Затварянето на българското въздушно пространство за полета на самолета на руския външен министър Сергей Лавров е свидетелство поне за три неща.

Първо, днешните български политици безотговорно и престъпно отричат вековни добри отношения между българския и руския народи, стремейки се да изтрият от паметта на българите исторически истини. Болестната русофобия и насаждане на ненавист към Русия и нейните ръководители по всякакъв повод, е демонстрация на невежество и безпринципност.

Второ, в конкретната политическа ситуация България демонстрира разбирането, че днешната криза трябва да се решава с военни, а не с дипломатически средства. Да забраниш на един дипломат достъп до преговори означава, че ти си задраскал дипломацията като път за решаване на конфликтите и си приел силата като единствен език на поведение.

Трето, България показва раболепие пред външни сили, което в близката ни, а и в по-далечната ни история, няма равно на себе си. В сравнение с Гърция, също член на ЕС и на НАТО, България демонстрира липса на самостоятелност в преценката на своите дългосрочни интереси.

Българското правителство за поред път показва, че няма разбиране за българска история, за българско осмисляне на днешния ден. Конкретният казус с решението на българското правителство да затвори въздушното пространство за министър Сергей Лавров е демонстрация на скандална войнственост. А поведението на българското правителство по отношение на конфликта Русия – Украйна – Запад като цяло е обидно за българския народ и неговите исторически чувства към Русия. Единственото нещо, което то показва е пълна отчужденост от преобладаващите български ценности и исторически чувства.