ДА СИ СПОМНИМ!

ДА СИ СПОМНИМ!

Възпоменателна бележка на ПП „Русофили за възраждане на Отечеството“

по повод на 10 януари 1944 г. – най-кървавата англо-американска бомбардировка над София

Днес, на 10 януари, ние, членовете на ПП „Русофили за възраждане на Отечеството“, свеждаме глави пред и отдаваме почит на невинните жертви на най-жестоките и кървави бомбардировки над София през Втората световна война.

В българската история 10 януари 1944 г. ще остане известен като „Черния понеделник“. На този ден над 300 американски и английски самолети хвърлят 1784 бомби, които убиват повече от 500 души цивилно население. В тотална разруха падат около 463 сгради, още 472 са опасни за обитаване.

За нас тези бомбардировки са терористични действия, тъй като са насочени към мирно население на страна, която през Втората световна война не участва с военна сила на страна на Тристранния пакт.

Отбелязваме също така нашето дълбоко огорчение и възмущение от съществуването на паметник в София – издигнат в чест на американските летци, избили повече от 4000 българи по време на Втората световна война.

Свеждайки глава пред жертвите в София на 10 януари 1944 г., ние, членовете на ПП РВО, взимаме повод от „Черния понеделник“, за да предупредим за пореден път, че участието на България в днешния европейски военен конфликт ще има трагични последици за страната ни. Днешните български военолюбци, които сега „ръкопляскат“ на военните действия срещу Русия, са на прага да повторят късогледото, слугинско и предателско поведение на военолюбците в България, които през декември 1941 г. ръкопляскаха, обявявайки война на Великобритания и на САЩ.

Призоваваме българските политици да пазят българския Мир! Нека да се научим да слушаме уроците на българската история!

Паметникът на позора в София – издигнат в чест на американските летци, избили повече от 4000 българи по време на Втората световна война.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Паметникът на кап. Димитър Списаревски на едноимения булевард в столичния квартал „Дружба“ се намира в градинка пред блок 98. Паметна плоча е поставена пред барелефа на летеца изтребител, загинал при бомбардировките над София през Втората световна война. На нея за загиналия в бой в небето над България голям авиатор пише: „Орлите умират в полет“

Източник: https://ppvo.bg