В Русия измислиха „лъжлива” подводница

Централното конструкторско бюро (ЦКБ) „Рубин” в Санкт Петербург завърши научно-изследователската работа по създаването на морския робот „Сурогат”, способен да имитира различни видове подводници.

„Резултатите от работата бяха представени на вниманието на министерството на отбраната, консултациите продължават”, каза пред ТАСС Игор Вилниц, генерален директор на ЦКБ, цитиран от „Российская газета”.

17-метровият безпилотен апарат с водоизместимост 40 т ускорява под вода до 24 възела, може интензивно да маневрира, да се гмурка на 600 м и да тегли различни антени, симулирайки физическото движение на даден тип подводница.

„Сурогат” е оборудван с литиево-йонна батерия, осигуряваща обхват от 600 мили. Една от задачите на подводния дрон може да е да имитира подводници при ученията на руския флот. Сега бойните подводници участват като спаринг партньори, замяната им с робот ще намали разходите и рисковете. Благодарение на модулната си конструкция, „Сурогат” може да използва взаимозаменяемо оборудване – например за провеждане на разузнаване и картографиране на местности.

ЦКБ „Рубин” е един от водещите конструктори на руски подводници, включително стратегически ядрени подводници: от първите съветски до „Борей”.

Източник: bg.rbth.com