Восъчни фигури посрещат посетители в Арт центъра в Бяла, област Русе

Изложбата, с шест восъчни фигури, е открита официално на 17 декември. В тържественото откриване на галерията «Восъчни фигури» е взел участие Генералният консул на Русия в гр. Русе А. Громов.

Фигурите са на известни личности, свързани с историята на Бяла. Представена е руската баронеса Юлия Вревская, медицинска сестра-доброволка в армията по време на Руско-турската освободителна война от 1877 – 1878 година. Тя пристига в 48-ма военновременна болница в Бяла, Русенско, на 20 ноември 1877 година. На следващия месец е командирована в превързочния пункт на XII армейски корпус в близкото село Обретеник. Връщайки се в Бяла, Юлия Вревская не след дълго заболява от петнист тиф и умира на 5 февруари 1878 година. Погребват я край черквата в Бяла в униформа на милосърдна сестра, заедно с друга жертва на коварната болест – сестра Мария Неелова.

Има фигури на Колю Фичето – изградил моста край град Бяла,

на революционера Панайот Волов, намерил смъртта си във водите на река Янтра в района на мостовото съоръжение.

В експозицията е включен и княз Александър Батенберг, който на 20-годишна възраст е получил първия си орден в Бяла от  руския Император.

Александър ІІ, който също е представен в експозицията, е управлявал за кратък период от Бяла.

Шестата фигура е на поета Петко Рачов Славейков, който едва 18-годишен бил учител три месеца в Бяла.

Фигурите са изградени с дарения и с финансова помощ от общината. Събирани са средства от благотворителни базари и концерти.

Восъчните фигури са изработени от търновския скулптор Борис Борисов и от неговия екип.
„Портретните фигури са направени от силикон и от други материали, но са известни като восъчни фигури. Те се правят първо от глина, след което трябва да се съобрази облеклото, движението на фигурата, състоянието й. Предизвикателство за добрия скулптор е да намери доброто въздействие на фигурата върху публиката“, по думите на Борисов.
В залата, където е експозицията, се прожектират и три документални филма за посетителите. Това са „Малката Бяла – столица на Руската империя“, „Беленският мост на Колю Фичето“ и „Ангелът на милосърдието“.
Източник:

http://www.bta.bg/bg/c/EZ/id/2538105