Верона, Белград и Тиват се обединиха срещу НАТО

Автор и снимки: ЕЛИЗЕО БЕРТОЛАЗИ – Милано

Учредител на Международното движение на русофилите

На площад „Бра“ във Верона, до Арената, се проведе пореден протест срещу доставките на оръжие за Украйна. Протестиращите настояваха и за излизане на Италия от НАТО. Събитието далеч надхвърли обичайните регионални граници, придобивайки международен характер. Акцията е инициирана от Франческа Менин от движението „Верона за свобода“ и Палмарино Зокатели, президент на културната асоциация „Венето-Русия“.

След като протестиращите се събраха, площадът във Верона се свърза чрез видеовръзка с такива протести в Белград в Сърбия и Тиват в Черна гора. Буквално: „Свободата няма граници и обединява народите“.

Видослав Четоевич, сърбин, живеещ в Италия, президент на хуманитарната асоциация „Корени“, беше посредник между площада във Верона и сръбските площади. Неговата асоциация се занимава с хуманитарна помощ за Косово и Метохия.

Сърбите много добре помнят как НАТО действаше срещу тяхната страна, те никога няма да забравят „демократичните“ бомбардировки на НАТО, многобройните цивилни жертви и последствията от снарядите с обеднен уран, които напомнят за себе си и до днес.

Първоначално беше планирана и видеовръзка с Кишинев, но заради политическата ситуация в Молдова, която е на ръба на гражданска война, където прозападното правителство се стреми насилствено да потуши народното несъгласие, беше решено да няма такава, за да не се излагат на риск протестиращите там.

След свързването със сръбските площади дойде ред и на изказванията. Ирина Соколова, секретар на културната асоциация „Тоскана-Русия“, запозна присъстващите с историята на Бесарабия и говори за ситуацията в републиката:

„Молдовската икономическа система е напълно обвързана с руската и предположението, че тази система ще се отдели от Москва, е немислимо в момента. Западната система, както виждаме, е в разгара на структурна криза: растящи разходи за енергия и живот, банкова криза, безработица… Нейното приемане би имало пагубни последици за населението на Молдова. Сега само Русия може да гарантира евтини енергийни ресурси за републиката. Молдова е земеделска страна, Русия е единственият ѝ пазар. Молдова, придържайки се към санкциите срещу Русия, от една страна, затваря пазара си за Русия, от друга страна, не може да навлезе на европейския пазар, като по този начин съсипва селскостопанския сектор, който е жизненоважен за страната.

Да, помощта идва в Молдова от Европа, но, за съжаление, тази помощ не достига до хората, а се озовава в джобовете на посредници и на молдовското правителство. Въпросът е къде отиде сумата от около милиард евро, отпусната от Европа? Населението няма пари дори за отопление, а държавата не помага. Вместо да увеличават разходите за нуждите на своите граждани, властите говорят за закупуване на оръжие от Запада. Защо оръжия? Молдова е неутрална държава! Мария Санду посещава Украйна, посещава САЩ, европейските страни и веднага щом се върне в родината си, веднага започва да прави антируски изявления. Защо вместо това не се вслуша в гласа на собствения си народ, за когото вече е подготвила унищожаването на идентичност му чрез замяната на молдовския език с румънски?“

На свой ред аз, в речта си, като кореспондент, току-що завърнал се от Донбас, разказах какво се случва там:

„От 2014 г. продължават обстрелите от украинската армия на цивилни обекти в Донбас: пазари, училища, болници, детски градини, църкви… Преди няколко дни имаше нов обстрел на града-мъченик Донецк. Тези убийства на невинни цивилни не са така наречените странични ефекти от военните операции, тези убийства са истинската цел. Но какъв е смисълът от тези непрекъснати бомбардировки на цивилни? Те го правят от омраза, от злонамереност, от русофобия, с желанието да посеят ужас, да отслабят бойния дух на мирното население, за да принудят тези райони да се предадат. Не успяха и няма да успеят! Хората в Донецк са силни, те са миньори. Те никога не са се кланяли на никого и няма да преклонят глави дори в тези ужасни условия на живот.

Уви, ние, западняците, изпращаме оръжие на украинците. Изпращаме го в резултат на постоянната ескалация. Все повече и повече оръжия, все по-мощни. На което Русия е принудена да отговаря по съответния начин.

Сега говорим за снаряди с обеднен уран, без да отчитаме ужасните последици от използването му в дългосрочен план в засегнатите от него територии: замърсяване на почвата, онкология, малформации при деца… Парадоксът е, че тези, които днес на Запад насърчават използването на тези оръжия, са същите хора, които ни наложиха своите генни ваксини, за да ни предпазят от Covid, и които сега се притесняват от вредните ефекти на CO2 в атмосферата.

… Украинското ръководство е решило да продължи тази война срещу Русия в името на чуждите интереси до последния украинец. Но САЩ няма да водят тази война до последния американец. Надявам се, че и европейското ръководство няма да реши да води тази война до последния европеец“.

Адвокатът Гая Фусаи от движението „Фронт на несъгласието“ говори за абсурдността на логиката на продължаващата война:

„В свят, който става все по-антиутопичен и шизофреничен, където здравето е болест, където войната е мир, където доставката на все по-разрушителни оръжия трябва да улесни преговорите и дипломатическите маси, където всички правителства на този тъжен Запад (това, което е останало от могъществото му) са едва ли не послушни изпълнители, лакеи на Брюксел и Вашингтон, където отричането, мистификацията и дори заличаването на историята са станали нещо нормално във войната за господство на умовете, ние се оказваме изгубени, зашеметени, потиснати, но все пак осъзнаващи моралните задължения и огромната отговорност, която носим.

Това засяга всички нас и трябва да се изправим пред този проблем в неговата сурова реалност. И ние имаме морален дълг да говорим, да осветяваме, да предаваме истината. Всъщност това е първият революционен акт – да разкажеш какви са нещата в действителност. За да стане ясно, че в Украйна не просто се води война между САЩ и НАТО срещу Русия, това е война на цивилизациите, между различните икономически системи и референтни ценности. Между различните представи за света“.

А Пиетро Минуте, собственик на Telegram канал, оцени колко вредно е Италия да остане член на НАТО. Сред многото предоставена от него информация поразително е позоваването му на последствията от използването на обеднен уран: „Приблизително 7600 италиански войници са се разболели от рак заради обеднения уран, използван от НАТО при бомбардировките на Югославия през 1999 г., от тях 400 са загинали“.

След края на изказванията някои активисти на „Верона за свобода“ нарязаха знамената на ЕС и НАТО в знак на протест. Демонстрацията завърши под звуците на химна на Русия.

Почти всяка седмица в най-важните италиански градове се провеждат демонстрации като тази във Верона срещу НАТО и изпращането на оръжие за Украйна. Така на 25 март в Милано хиляди италианци се събраха на протест на площад „Дуомо“. Разбира се, националните медии не го споменаха.

Изненадва абсолютното нежелание на италианското правителство да чуе своите граждани. Италия винаги е участвала във войните в полза на чужди интереси: било то Вашингтон или Брюксел. Преди 80 години – в полза на Берлин. Италианските политици са забравили (или просто не познават историята) колко италианци са загинали в Русия в името на чужди интереси. Десетки хиляди млади хора, загинали напразно, чиито майки, съпруги и деца не дочакаха своите близки…

И днес Италия отново е въвлечена в абсурдна военна авантюра, сега в Украйна срещу Русия, която носи толкова много проблеми на нейната страна и нейния народ.