Британски учени са оценили данните за руската ваксина срещу COVID-19

Британски вирусолози разказали защо може да се говори за ефективността на коронавирусната ваксина „Спутник V“. В интервю за телевизионния канал CBC те отбелязват, че вторият междинен анализ на данните от клиничното изпитване на руското лекарство показва ефективност от 91,4% на 28-ия ден след първата инжекция, а ефективността на ваксината на 42-ия ден след първата инжекция надвишава 95%.

„Мисля, че това ще бъде обещаваща ваксина. Разработката на учените ще помогне за противодействие на епидемията от коронавирус, – РИА Новости цитира Стивън Евънс – професор по фармакоепидемиология в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина.

Да си припомним, че първата в света ваксина е регистрирана в Русия през август тази година. Тя е разработена в Националния изследователски център по епидемиология и микробиология на името на академик Н. Ф. Гамалея. Наречена е „Спутник V“. В момента лекарството се подлага на клинични изпитвания. По-рано, шефът на Министерството на здравеопазването е заявил, че броят на страните, заинтересовани от доставките на руската ваксина срещу коронавирус, се увеличава ежедневно.

Индия, която сега тества лекарството, е готова да разгърне производството на ваксината Спутник V на своя територия. Подписано е споразумение за доставка на 50 милиона дози от лекарството в Бразилия, която също е изразила желание да произвежда руската ваксина на своя територия. По-рано представители на СЗО също са проявили интерес към това лекарство.

Източник:

https://rg.ru/2020/11/29/britanskie-uchenye-ocenili-dannye-po-rossijskoj-vakcine-ot-covid-19.html