WSJ: Франция ще сложи край на „западната изолация” на Путин

Публикувано от:

Честванията на  70-годишнината от влизането на съюзническите войски в Нормандия, в които ще вземе участие и руският президент Владимир Путин, ще сложат край на неговата изолация

Източник: TheWallStreetJournal

С Путин лично ще се срещне с президента на Франция Франсуа Оланд, за да обсъдят украинската криза и други въпроси от многостранната дипломация. В същия ден Оланд ще се срещне и с американския президент Барак Обама, пред който Франция вече е защитавала интересите на Русия относно сделката „Мистрал”.

Оланд ще сложи край на дипломатическата изолация, на която от март 2014  Путин е подложен от западните лидери, смята TheWallStreetJournal.

Пресслужбата на Кремъл съобщи, че срещата на двамата президенти ще мине в навечерието на паметната дата. От администрацията на френския президент са потвърдили, че в същия ден Оланд възнамерява да се срещне и с Обама. Нещо повече, Франция отправи официална покана на новоизбрания украински президент Пьотър Порошенко. Не е ясно, дали предприетите ходове Оланд е съгласувал със САЩ или с други западни партньори, подчертава изданието.

Но съгласно информацията от собствени източници на изданието, в Белия дом са осведомени за срещата на Оланд с Путин.

Въпреки всичко, всеки признак за подновяване на дружеските отношения, може значително да укрепи позицията на Кремъл и да отклони европейските страни от твърдия курс на Вашингтон, пише The Wall Street Journal.

„Според мен, този жест изпраща грешни сигнали. От страни, Западът ще изглежда като несигурен и разцепен”, отбелязва бившият посланик на Великобритания в Русия Андрю Ууд.

Франция вече се е озовавала в немилост на Америка, тъй като е решила да не прекратява договора си с Русия за доставяне на корабите „Мистрал” въпреки предупрежденията на Вашингтон, пояснява The Wall Street Journal.

По думите на френския президент, признаването на президентските избори в Украйна от Москва, създаде положителна инерция, от която е необходимо да се възползва.

Оланд увери Порошенко, че Франция подкрепя Украйна в „провеждането на реформи и връщането на стабилността в страната”, съобщава изданието.

Европейският Съюз се надява да подпише икономическата част от споразуменията за асоцииране с Украйна в края на юни, макар Порошенко да е поискал от европейските чиновници отсрочка на окончателните преговори и подписването на тези споразумения.