WSJ: Отстъпките на Кери за Сирия ще доведат до отмяна на санкциите срещу Русия

WSJ: Отстъпките на Кери за Сирия ще доведат до отмяна на санкциите срещу Русия

Публикувано от:

Поради факта, че САЩ се нуждаят от сътрудничеството с Москва в процеса на регулиране на кризата в Сирия, Вашингтон ще се наложи да направи компромиси, които в перспектива ще доведат до отмяна на санкциите срещу Русия, пише в. Wall Street Journal.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери стана доста чест гост в Москва и все по-често демонстрира готовност за сътрудничество. Както съобщиха медиите, по време предишното си посещение в руската столица Кери е предложил на Русия и идеята да се създаде съвместна руско-американска група за обмяна на информация и разузнавателни данни, за „синхронизиране“ на действията срещу ислямистите, отбелязва изданието.

Подобно предложение обаче, едва ли би могло да заинтересува Москва, тъй като съвместното участие в процеса на мирното регулиране подразбира партньорски отношения между двете страни, а това означава, че нищо не може да бъде реализирано в условията на санкциите срещу РФ. И е напълно възможно скоро САЩ да са готови да отменят санкциите в замяна на общ план за Сирия, пише авторът на статията.

Русия има всички причини за оптимизъм по този въпрос, защото позицията на Вашингтон в последно време стана достатъчно гъвкава. Само допреди година САЩ категорично отхвърляха всички идеи за сътрудничество с Русия по близкоизточния конфликт. Но оттогава много неща се промениха — руското участие в Сирия показа своята ефективност, а Вашингтон осъзна своето безсилие в тази криза, подчертава изданието.

Освен това, единството на ЕС по въпроса за запазване на санкциите се разпада пред очите ни, особено откакто САЩ концентрираха вниманието си върху Сирия и прехвърлиха решаването на украинската криза върху плещите на Германия. По такъв начин Москва има повод да допусне, че руската помощ при регулирането на ситуацията в Близкия изток ще е изгодна както на Вашингтон, така и на Берлин, заключава авторът.

По-рано се съобщаваше, че двудневната визита на държавния секретар на САЩ Джон Кери в Москва, в хода на която той се срещна с руския президент Владимир Путин и външния министър Сергей Лавров, се е оказала продуктивна. Страните са съгласували стъпки за прекратяване на огъня и създаване на условия за политически преход в Сирия.