WSJ: Гръмките изказвания на Обама не са достатъчни, за да спре Путин

WSJ: Гръмките изказвания на Обама не са достатъчни, за да спре Путин

Публикувано от:

Белият дом направи достатъчно гръмки изказвания относно предполагаемото руско участие в украинската криза, но по този повод не бяха предприети никакви конкретни действия. Това пише американското издание Wall Street Journal. Санкциите няма да имат ефект и прекалената предпазливост на Щатите може отново да подведе съюзниците им.

Според изданието, крайно време е Вашингтон да престане да провокира Русия и да окаже на Киев по-сериозна помощ.

Разбира се, новите санкции, въведени от САЩ и Евросъюза, ще нанесат удар на Путин, но в никакъв случай няма да го спрат, пише Wall Street Journal. Според експерти, целта на руския президент е да изостри вътрешната война в Украйна, за да избегне пораженията. „Нима Щатите и този път ще се ограничат само с гръмки изказвания и икономически ограничения?”, пише още изданието.

Според Wall Street Journal, администрацията на Обама ясно и нееднократно вече обяви позицията си, като предостави доказателства, че военните сили на Русия са непосредствено намесени в украинската криза. По думите на няколко от представителите на Белия дом, в това число и на самия президент, Русия снабдява опълченците с оръжие, а също така обстрелва украинските сили от своята територия.

Американските експерти стигнаха до извода, че изостряйки все повече и повече украинския конфликт, Русия „възнамерява да се самоутвърди не само в отношенията с Източна Европа, но и с Европа като цяло, а дори и в отношенията със САЩ“, отбелязва още изданието. Зад толкова категорични твърдения обаче, трябва да следват определени действия.

Цитирайки New York Times, Wall Street Journal пише, че Пентагонът планира да съобщи на украинското правителство разположението на зенитните ракети в лагера на „сепаратистите“, за да могат украинските военни сили да ги унищожат. Това предложение засега не е одобрено и основният въпрос, който в момента стои пред американските власти е: „Как да помогнем на Украйна, без да провокираме Русия?“.

„Ние се безпокоим за това, как да не провокираме страната, която заплашва мира в цяла Европа?“, пита американското издание.

Wall Street Journal смята, че „вече са минавали през това“. Белият дом се колебаше за въоръжаването на сирийските бунтовници, и тогава сирийската опозиция отстъпи пред силите на Асад и екстремистите. Иран също молеха САЩ за военна помощ срещу ИДИЛ, но така и не я дочакаха и резултатът бе плачевен.

Да, администрацията на Буш твърде спонтанно използва военна сила, но и прекалената предпазливост също не е изход от положението, пише още американското издание. „Рискът е неизбежен, и опитите да се избегне често пъти се връщат стократно. Макар и понякога предпазливостта да предполага бездействие, то това не са едно и също нещо“.

Това е „прословут момент“ за администрацията на Обама, предполагат от американския вестник. Само санкции не са достатъчни, затова въпросът сега е дали САЩ да изпрати оръжие в Украйна, за да й помогне да се защити. В противен случай, всички твърдения на Щатите биха изглеждали като „празно самохвалство“, докато „към нея гледат и президентът Путин, и целият свят“.