WSJ: Господството на САЩ в Близкия изток върви към своя край

WSJ: Господството на САЩ в Близкия изток върви към своя край

Публикувано от:

Благодарение на операцията в Сирия руското влияние в Близкия изток стана безпрецедентно, докато позициите на САЩ в региона отслабват, отбелязват анализатори, цитирани от The Wall Street Journal.

Според тях, причината за това е, че поддръжниците на САЩ вече не виждат във Вашингтон надежден съюзник.На фона на активните действия на Русия и Иран в Близкия изток става ясна, загубата на доминиращата роля на САЩ в региона, пише изданието.

„Американското влияние и участие в делата на региона преживяват най-силния спад от Втората световна война“, смята дипломатът Райън Крокър, бивш посланик на САЩ в Афганистан, Ирак, Сирия, Ливан и Пакистан. Според него, в резултат на политическия вакуум в региона, започват да доминират именно тези сили, които Вашингтон се опитва да задържи.

Въпреки че Вашингтон продължава да бъде значителна военна сила в Близкия изток, неговите съюзници и противници не вярват, че САЩ ще продължат да подкрепят своите приятели, твърдят анализатори. „В региона вече няма нито една група, която да подкрепя САЩ , което е поразително“, отбелязва анализаторът на Международния институт за стратегически изследвания Емил Хокай. Така, по неговите думи, либералните кръгове предполагат, че Барак Обама глези авторитарните кръгове, а автократите виждат в САЩ ненадежден съюзник.

Анализаторът смята, че САЩ окончателно са изгубили доминиращото си положение в Близкия изток. „Този, който дойде след Обама, няма да разполага с много карти. Не виждам стратегия дори за следващия президент. Отидохме твърде далеч”, убеден е Хокай.

Съюзниците на САЩ в Близкия изток са притеснени и често се опитват да правят компромиси с Русия, отбелязва WSJ. Израел, например, миналата година отказа да подкрепи предложената от САЩ резолюция в Общото събрание на ООН относно Крим, а в момента не критикува руските удари в Сирия.