WP: САЩ не могат да си позволят да отпишат отношенията си с Русия

WP: САЩ не могат да си позволят да отпишат отношенията си с Русия

Публикувано от:

САЩ не могат да си позволят да отпишат американско-руските отношения – Вашингтон трябва адекватно да реагира на действията на Москва и при това да запази всяко възможно сътрудничество, пише Washington Post (WP).

Администрацията на Обама имаше големи планове относно отношенията между Русия и САЩ: предполагаше се, че държавите ще си сътрудничат в области, представляващи взаимен интерес, независимо че те продължават да се конфронтират там, където интересите им се разминават. Тази концепция беше рационална, обаче когато отношенията между Москва и Вашингтон започнаха да се влошават, САЩ не можаха да се адаптират към новите условия, пише изданието.

В Белия дом и в Държавния департамент считат, че прогрес в уреждането на сирийската криза може да се постигне само при сътрудничество с Москва, дори ако за това се наложи „да се оставят настрани усилията, насочени към нейната изолация”. Този подход, според журналиста от WP, може да се нарече разумен, но само ако Русия спазва договореностите за Сирия, а също и в частта за изпълнението на Минските споразумения.

Съединените щати не могат да си позволят да сложат кръст на американско-руските отношения, пише Washington Post. Има известна истина в твърдението, че най-неотложните световни проблеми, включително и борбата с тероризма, няма да се решат без участието на Русия.

САЩ създадоха напрегнати отношения с голям брой държави, например с Китай, но на никого не му идва наум да скъса отношенията с Пекин. Същото се отнася и за Русия – политиката на нейната изолация има граници, а режимът на санкции няма да трае вечно, се казва в публикацията.

Вашингтон трябва да гради нови отношения с Москва, трезво реагирайки на действията на Русия, но при това да запази всяко възможно сътрудничество, обобщава WP. Съединените щати трябва да търсят начин за отмяна на санкциите срещу Русия, преди те да рухнат под собствената си тежест.