WP: В НАТО се готвят за продължително съперничество с Русия

WP: В НАТО се готвят за продължително съперничество с Русия

Публикувано от:

Ръководството на НАТО счита, че го очаква продължителен период на съперничество с Русия. Такова мнение изрази в интервю за The Washington Post зам.-генералният секретар на Северноатлантическия алианс Александър Вершбоу, предаде ТАСС.

„У нас се засилва усещането, че ни предстои продължително съперничество с Русия. Това ще бъдат изключително опасни отношения, които ще изискват много внимателен подход“, каза той.

По-рано Вершбоу заемаше високи длъжности в Държавния департамент на САЩ и оглавяваше американското посолство в Москва, припомня ТАСС.

Американското военно-политическо ръководство включва Русия в превърналия се в традиционен списък с петте „главни заплахи“ в областта на националната сигурност, с които се сблъсква страната. Както неведнъж е заявявал шефът на Пентагона Аштън Картър, в този списък влизат също и политиката на експанзия на Китай, ядрената и ракетна програма на КНДР, дестабилизиращото поведение на Иран в региона и терористичната заплаха от страна на групировката „Ислямска държава“.