WP: Любовта на руснаците към Путин расте, а на американците към Обама – намалява

WP: Любовта на руснаците към Путин расте, а на американците към Обама – намалява

Публикувано от:

Американският вестник The Washington Post сравни възгледите на руските граждани с тези на американските, пише gazeta.ru. За основа на сравнението са взети данни, получени при последните проучвания на Pew Research Center и Gallup.

В отговор на въпрос, уважава ли правителството на САЩ личните свободи на гражданите, 63 на сто от допитаните американци и 47 на сто от руските граждани отговориха утвърдително. Както отбелязва изданието, през 2013 г. аналогичен отговор са дали 69 % от жителите на САЩ и 67% от руснаците, като според вестника рязкото понижаване на втория показател е свързано с украинската криза и разобличенията за Агенцията за национална сигурност на Щатите.

Възгледите на руснаци и американци отбелязват най-негативните си нива за последните десет години. Ако през 2002 г. положителната оценка за гражданите на двете държави е била в рамките на 60 %, то към днешна дата позитивно мнение за Русия имат  по-малко от 40 % от американците, а положително мнение за САЩ споделят около 20 % от руските граждани.

Изданието отбелязва още една интересна закономерност. В Русия рейтингът на президента Владимир Путин постоянно нараства, докато в САЩ този показател за Барак Обама се понижава.

Според The Washington Post, 65 на сто от гражданите на Америка са удовлетворени от живота си, докато в Русия от положението си са доволни 43 %.

Ако говорим за сходни позиции между двата народа, то 22 % от всеки от тях определя развода като морално неприемлив. Абортът е осъден от 49 % от американците и 44 % от руснаците.

Хомосексуализмът е определен като аморален от 37 на сто от гражданите на САЩ и от 72 % от руските граждани.