Welt: Ердоган прогони не само руснаците, но и туристите от Европа

Welt: Ердоган прогони не само руснаците, но и туристите от Европа

Публикувано от:

Политиката на турския президент Реджеп Тайип Ердоган опетни имиджа на страната и доведе до рязък спад на броя на туристите, пише Die Welt.

По данни на министерството на културата и туризма на Турция през април страната са посетили 1,75 млн. души, което с 28 % по-малко в сравнение със същия период миналата година. Най-много е намалял туристическият поток от Русия – 79 % (от 150 до 31 хил. души). Немските граждани са били с 35 % (246 хил.) по-малко. Драстично е намалял и броят на туристите от Франция, Англия, Гърция и САЩ.

Експерти отбелязват, че ситуацията все още може да се поправи: хотелите в Испания, Гърция и Португалия вече са почти изцяло запълнени за летния сезон и не е изключено част от туристите да бъдат принудени да изберат Турция.

Страната може също така да се опита да компенсира спада с помощта на туристи от Грузия и Украйна (по тези направления е отчетен ръст). За тази цел обаче, местният бизнес ще се наложи да направи някои компромиси в цените. Гостите от Русия и Германия са се считали да „по-платежоспособни и готови да харчат пари“ по време на почивката си, отбелязва изданието.

Драстичният спад в броя на руските туристи е в резултат от кризата в отношенията между двете страни, настъпила след като турски изтребител свали руски бомбардировач в Сирия в края на миналата година. Немците пък са отблъснати от Турция като дестинация за почивка поради напрегнатата ситуация в страната, както и от съществуващите рискове за сигурността.

В момента в Турция започва високият сезон и намаляването на туристическия поток се възприема особено болезнено. Според някои оценки, през тази година страната може да загуби до 7,6 млн. туристи. За бизнеса това означава загуба в размер на 8,9 млрд. долара. Дори и при сбъдване на най-оптимистичната прогноза, според която туристическият поток ще намалее с 5,3 млн. души, то страната ще загуби 6,2 млрд. долара.

Туризмът в Турция продължава да е важен източник на приходи. Той съставя 6 % от БВП и осигурява работни места за над 8 % от жителите на страната. Но което е по-важно, този отрасъл е важен източник на чуждестранна валута.

„Според анализа на рейтинговата агенция Moody’s, Турция е уязвима заради зависимостта си от чуждия капитал. До този момент страната внася много повече, отколкото изнася“, пише Die Welt.

Ердоган почти няма пространство за финансови маневри, отбелязва още изданието. Валутните резерви на страната за миналата година са намалели с почти 12 млрд. долара.