Washington Times: САЩ настройват един срещу друг съюзниците си в Сирия

Washington Times: САЩ настройват един срещу друг съюзниците си в Сирия

Публикувано от:

САЩ не могат да управляват ситуацията в Сирия и настройват съюзниците си в борбата срещу групировката „Ислямска държава“ един срещу друг, пише The Washington Times, цитиран от РИА Новости.

В борбата срещу терористите от ИД Америка в последно време разчита на помощта на сирийската кюрдска партия „Демократичен съюз“ (PYD). Сирийските кюрди демонстрираха големи успехи в отвоюването на земите от терористите и в защитата на своите територии в северната част на страната. Те се придържаха към „негласното споразумение“ да не сътрудничат със сирийските правителствени войски и влизаха в сътрудничество със „Сирийската свободна армия“, за да атакуват ИД, се казва в публикацията.

Сътрудничеството между САЩ и сирийските кюрди обаче, може да бъде проблем заради Турция, която е част от НАТО и също е съюзник на Вашингтон. Турските власти считат партията „Демократичен съюз“ за отделение на Работническата партия на Кюрдистан (РПК), която е призната в Турция и западните страни за терористична организация. Анкара възприема подобна общност от кюрди на границата си със Сирия като заплаха за сигурността, а няколко дни преди това заплаши да нанесе въздушни удари срещу съюзниците на Вашингтон, припомня изданието.

Възникна ситуация, в която държава-членка на Северноатлантическия алианс заплашва с въздушни удари съюзник на САЩ, който помага на Вашингтон в борбата с терористите от ИД в Сирия, отбелязва The Washington Times.

Трябва да се отбележи и фактът, че Русия се стреми да установи сътрудничество със сирийските кюрди. Ако Русия успее да защити земите, намиращи се под контрола на „Демократичния съюз“, в замяна на подкрепата на сирийския президент Башар Асад от страна на кюрдите, то САЩ ще загубят още един съюзник в Сирия и още повече ще намалят способността си да оказват влияние върху събитията в региона, пише още WT.

В края на октомври турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция „ще направи всичко необходимо“, за да предотврати създаването от сирийските кюрди, подкрепяни от САЩ, на автономия в граничния град Тел-Абяд. По думите му, тези мерки могат да включват провеждане на военни операции.