Washington Post: Украйна се прости с илюзиите

Washington Post: Украйна се прости с илюзиите

Публикувано от:

Две години след Евромайдана украинците са принудени да отидат на местни избори на фона на повсеместната умора от слабеещата икономика и спрелите реформи, пише Washington Post, цитиран от РИА Новости.

Ако миналата година главна тема бе конфликтът в Източна Украйна, то сега в изборните секции на Киев хората повече ги вълнува повишаването на цените, девалвацията на националната валута и корупцията, която стана още по-голям проблем отпреди. Народът повече не вярва на правителството, което раздаваше обещания да проведе най-важните реформи в най-кратки срокове.

Недоволството расте дори сред активистите, които инициираха Майдана. “Порошенко и Яценюк подкрепят корумпираната система и постоянно отлагат реформирането на съдебната система”, заявява пред WP Егор Соболев, бивш активист, а сега председател на комитета по въпросите на противодействие на корупцията.

В неделя в Украйна се състояха местни избори по нов избирателен закон. Областните, градските и районите съвети се избират по пропорционална система с открити списъци. Резултатите трябва да станат ясни до 4 ноември.