Washington Post поразен: Руснаците наистина искрено подкрепят Путин

Washington Post поразен: Руснаците наистина искрено подкрепят Путин

Публикувано от:

Американското издание Washington Post реши да провери дали наистина руснаците толкова силно подкрепят Путин и за тази цел проведе социологическо проучване в Москва. Резултатите се оказали поразителни за американската медия – както социолозите от Pew Research, така и журналистите се убедили „с очите си“ в почти единодушната и искрена подкрепа на руския президент, както и в това, че за руснаците да „подкрепят Путин“ е равносилно на това да „подкрепят Русия“.

Американският журналист Майкъл Бирнбаум решил да изясни доколко са честни „високите рейтинги на Путин в реалния живот“ и няколко часа съпровождал социолога, провеждащ проучването в Москва.

„Това проучване показа, че преобладаващото мнозинство от руските граждани наистина подкрепят Путин“, пише Washington Post. Според журналиста руският президент „вече е нещо повече от политик“ и затова „да бъде попитан някой руснак дали одобрява Путин е все едно да му бъде зададен въпросът дали одобрява Русия“.

Изданието дава пример с отговора на 20-годишен младеж, който еднозначно назовава подкрепата си към Путин без изобщо да споменава други политици. „Сякаш от негова гледна точка Путин се намира някъде над всичко това“, пише още журналистът.