Vox публикува „Балтийски сценарий” за война между Русия и НАТО

Vox публикува „Балтийски сценарий” за война между Русия и НАТО

Публикувано от:

Когато политолози и анализатори на западни медии разсъждават за вероятността на война между САЩ и Русия, най-често става дума за Балтика, пише американският портал Vox,  цитиран от РИА Новости.

Според теорията на анализаторите на Vox, точка на сблъскване на НАТО и Русия може да стане Естония – балтийска държавица с население 1,3 млн души, за чието съществуване „повечето американци изобщо не подозират”.

„Естония, наред с Латвия и Литва – страни известни като държавите от Балтика – се намират на самия край на Източна Европа край границите на Русия. Някога са били част от СССР. Точно тези страни са мястото, където по опасения на западни анализатори може да започне Третата световна война” – се отбелязва в публикацията.

Изданието обръща внимание на думите на професора от Карлтънския университет (Канада) Стивън Сайдмън, който счита, че епицентър на практически всяка от потенциалните световни кризи ще стане малка страна.

Политолозите Греъм Елисън и Дмитрий Саймс в едно от своите есета за списанието The National Interest са посочили именно Балтика като „ахилесова пета” на НАТО. В Балтика сега се наблюдава „безпрецедентна от времето на студената война” военна активност.

Изборът на Естония не е случаен – една четвърт от населението са етнически руснаци. Анализаторите на Vox правят паралел с Украйна, където също значителна част от населението са рускоезични.

От друга страна Естония, за разлика от Украйна, е член на НАТО, където действа прословутия член 5. Във връзка с това предполагаемото от Vox „нахлуване” от страна на Русия ще провокира САЩ и повечето страни от Алианса да обявят война на РФ.

„Това е класически пример за така наречената от политолозите дилема на сигурността: всяка от страните разглежда своите действия като отбранителни, а активността на противника се разглежда като настъпателна. Двете страни отговарят на предполагаемите провокации с още по-голяма ескалация” – пишат анализаторите. По такъв начин се възпроизвежда системата на конфликт, в който с голяма вероятност може да се зароди война, както е в случая с Първата световна война.

По-нататък Vox в рамките на своята теория прави моделиране на събитията до сценарий на война между Русия и НАТО, където всичко зависи от изхода на последователните действия на играчите.

Анализаторите предполагат, че начална точка към открития конфликт могат да бъдат протестите на руското етническо малцинство в град Нарва. Тогава първия ход го прави Алиансът и НАТО има два варианта за действие: дипломатически призив за „спокойствие” или незабавно въвеждане на военен контингент поради опасения от „руско нахлуване”.

По-нататък всичко зависи от действията на Москва: ако Русия въведе свои войски в отговор, не е изключен вариант както случайно, така и преднамерено сблъскване на двете армии. В такъв случай ще започне открита война между Русия и НАТО в Естония.

Изданието счита, че ако „конфликтът в Нарва” навлезе в замразен стадий, а конфликтна точка стане спорната провинция с тесни връзки с Русия, ще лъсне явната неспособност на НАТО да отговори на принципите на колективната отбрана и блокът ще бъде разпуснат. Русия при такъв сценарий отново ще започне да господства в Източна Европа.

Сценарият на Vox също предполага, че ако работата дойде до пряка ядрена война, съществуват четири варианта за развитие на събитията, всеки от които предполага гибелта на милиони хора и победа на една от двете страни. Според най-лошия вариант, в резултат на сблъскването между Русия и НАТО на земята ще настъпи „ядрена зима”.