US-политолог: САЩ са настроени на конфронтация с Русия, изборите нищо няма да променят

US-политолог: САЩ са настроени на конфронтация с Русия, изборите нищо няма да променят

Публикувано от:

След президентските избори в САЩ през 2016 г. Украйна ще остане в центъра на конфронтацията между Москва и Вашингтон, тъй като основните кандидати застъпват твърд подход към Русия, пише в Newsweek Ариел Коен, директор на Центъра за енергия, природни ресурси и геополитика в Институт за анализ на международната сигурност във Вашингтон.

Например кандидатът от Демократическата партия Хилъри Клинтън още като държавен секретар заемаше твърда позиция по отношение на президента Владимир Путин. Тя предупреждаваше Барак Обама, че „трудните дни са занапред и отношенията с Москва по-скоро ще се влошат, преди да станат по-добри”.

Политиците от обкръжението на Хилъри Клинтън също са за твърд подход към Русия. Сред тях са раздаващата сладки на Майдана Виктория Нюланд и Александър Уербшоу, заместник на генералния секретар на НАТО и бивш посланик на САЩ в Русия.

„С републиканците на Кремъл няма да му е по-лесно” – се отбелязва в публикацията. Потенциалният кандидат на републиканците Джеб Буш е известен с критиката си на „наивността” и „пасивността” на САЩ във външната политика, включително и по украинския въпрос. В неговия външнополитически екип вероятно ще влязат основни играчи от администрацията на Джорд Буш-младши – бившия държавен секретар Кондолиза Райс и бившия зам.-министър на отбраната Пол Уолфовиц.

Ако Джеб Буш не стане кандидат, то в президентската надпревара от Републиканската партия могат да участват сенаторите Марко Рубио и Тед Крус, изказващи се за доставка на оръжие на Украйна и рязко критикуващи Русия. И двамата са поклонници на Роналд Рейгън и неговата политика „мир чрез сила”.

Друг възможен кандидат от републиканците е губернаторът Скот Уокър, който също подкрепя идеята за въоръжаване на Украйна.

От този списък се откроява само сенаторът-републиканец Ренд Пол, чиито съветници Ричард Бърт и Дмитрий Саймс застъпват по-топли отношения с Русия. И ако през 2016 г. Ренд Пол неочаквано не победи, то Москва ще се сблъска с единен фронт от кандидати – републиканци и демократи, обобщава Ариел Коен./БЛИЦ