The Times: Търговската студена война може да навреди на Европа

Публикувано от:

„Русия разчита на „ефекта на бумеранга” от западните санкции. По нейни сметки САЩ и Европа няма да усилят сериозно наказателните мерки срещу Москва, заради загубите на западните компании”, – пише Роджър Бойз в The Times, предаде inopressa.ru.

Журналистът пояснява концепцията на санкциите срещу Русия. В случай на някакви „катастрофални действия” на Москва в Украйна се предполага засилването на санкциите до строги ограничения в доставките на „Газпром” и „Роснефт”.

Но, отбелязва Бойз, немската промишленост е силно уязвима при евентуални енергийни санкции. „Делът на страната в износа на целия Европейски съюз за Русия е една трета, и тя получава около една трета от необходимите й нефт и газ от Русия”, напомня авторът.

„Ако срещу Кремъл започне търговска студена война, тя трябва да бъде кратка и адресирана. Ако битката се проточи до следващата зима, икономическият ръст на ЕС ще започне да спада, а недоволството на избирателите – да расте. Тайната сила на Русия е в това, че тя може да спечели време”, смята Роджър Бойз.

inopressa.ru