The Nortwest Herald: Руската намеса в Сирия увеличава популярността на Путин в Близкия Изток

The Nortwest Herald: Руската намеса в Сирия увеличава популярността на Путин в Близкия Изток

Публикувано от:

Руската интервенция в Сирия увеличава популярността на Владимир Путин в Близкия Изток, пише The Northwest Herald.

Одобрителното възприемане на действията на Москва може да бъде усетено в много градове в Сирия и Ирак, където образът на руския държавен глава е поставен на билбордове и автомобили.

През изминалата седмица моллът в известната джамия на Омеядите в Дамаск провъзгласи държавния глава на Руската федерация за „велик и любим лидер“, който „унищожи мита за превъзнасящата се Америка“. Но Путин се превръща в любимец не само на религиозния елит. Той е „знакова фигура, притежаваща харизма; сега е ясно, че световните лидери постепенно скрито или не одобряват неговата намеса, която повдигна моралния дух на сирийската армия и народ“, твърдят граждани на близкоизточната държава, в която вече четири години бушува гражданска война.

Иракски студент пък твърди, че „Русия не играе роли, а решава проблеми – тихо и ефективно, за разлика от американците, които правят всичко за камерата“.

В редица магазини в Багдад вече се продават портрети на Путин – израз на признателност за руската намеса в Сирия, която е възприемана в Ирак като нов фронт срещу терористите от „Ислямска държава“.