The New York Times: Реджеп Тайип Ердоган пресече поредната граница

The New York Times: Реджеп Тайип Ердоган пресече поредната граница

Публикувано от:

Mиналата седмица турският президент Реджеп Тайип Ердоган пресече поредната граница. На въпрос относно стремежа му да увеличи собствените си изпълнителни правомощия той отговори пред репортери, че вече е имало такъв прецедент в „Хитлеристка Германия”, пише The New York Times.

Това са шокиращи думи от световен лидер, особено от такъв на привидно демократична държава, член на НАТО. Веднага след като международното осъждане започна, администрацията на Ердоган даде заден ход, обявявайки, че изказването е било „изкривено от медиите”. Президентът Ердоган обаче вече е изградил смущаващ образ на авторитарен водач, който е готов да погазва човешките права, върховенството на закона и политическите и медийните свободи. Откакто е дошъл на власт преди повече от десетилетие, той използва правомощията си на министър-председател, а по-късно и на президент, за да преследва медиите, профсъюзите и всички останали критици.

Все повече от най-лошите страхове относно това как Ердоган ще се държи след победата на неговата консервативна и националистическа Партия на справедливостта и развитието през ноември се потвърждават. Дори и преди гласуването, в опит да събере сподвижници, Ердоган поднови борбата си с въоръжените кюрдски сепаратисти, като използва в своя полза неразумното решение на Кюрдската работническа партия (ПКК) да прекрати продължилото две години примирие. Той също така се е обърнал срещу Народната демократична партия, която събра достатъчно гласове, за да влезе в парламента. Доминираната от кюрди партия подкрепя политическите права на кюрдите, но не се намесва във въоръжената борба.

Съюзниците на Турция – САЩ и ЕС, позорно се примириха, докато армията на Турция брутално удря кюрдски цели в югоизточната част на страната. Бомбардировките са поразили десетки градски общини, а от началото на 2015 г. са убити 3100 кюрдски бунтовници, както в страната, така и в Ирак. Броят на цивилните е неизвестен.