The Telegraph: Западът лъже за кризата в Украйна

The Telegraph: Западът лъже за кризата в Украйна

Публикувано от:

Западът продължава да представя причините за кризата в Украйна в лъжлива светлина, пише британският журналист Кристъфър Букър във влиятелния консервативен в. The Telegraph.

ЕС напълно тушира собствената си роля в тази криза, чиято същност  е “безжалостен стремеж да придърпа люлката на руската идентичност към своята империя”, отбелязва  Кристъфър Букър, цитиран от агенция Риа Новости.

Журналистът добавя, че реакцията на Русия, на жителите на Крим и рускоезичното население на източна Украйна е била “напълно предсказуема.” По думите му можеше да се предвиди желанието на мнозинството жителите на Крим “да се обединят със страната, чиято част са били в продължение на почти два века, да не говорим за реакцията на Русия, защото пристанищата на Крим можеха да преминат към НАТО”.

“Руската мечка” бе предизвикана да реагира по начин, за който сега трябва да плаща, отбелязва журналистът.

Букър вижда същността на противопоставянето между Русия и ЕС в това, че “експанзионизмът на ЕС, основан върху ликвидирането на националното чувство”, се сблъска с руското “чувство за национално самосъзнание”. Журналистът е убеден, че “в крайна сметка безразсъдния опит на ЕС да погълне Украйна ще бъде оценен като фатално самозалъгване