Südwest-Presse: Порошенко накара жителите на Донбас да мразят Украйна

Südwest-Presse: Порошенко накара жителите на Донбас да мразят Украйна

Публикувано от:

Президентът на Украйна със своите действия настройва жители на страната си против централната власт, пише немското издание Südwest-Presse.

„Вместо възстановяване на нормални социално-икономически отношения с Донбас, Украйна осъществява все по-тотална блокада. Вместо изплащане на пенсии и заплати на лекари и учители, Киев спря всички товарни потоци към Донбас, даже автобуси вече не могат да се придвижват.

Украинците, които искат на отидат в източната част на страната, с месеци чакат пропуск и стоят много часове на КПП, където преминават издевателско дълго оформяне” – коментира ситуацията немският журналист.

Такова отношение към своите граждани не може да остане незабелязано. „Не е удивително, че много жители на Източна Украйна все повече ненавиждат Украйна и че Донбас става все по-проруски. Вместо с гривни там се разплащат с рубли, заради дефицит на украински лекарства донецките аптеки се зареждат с лекарства от Русия, даже това да е два пъти по-скъпо” – пише авторът на публикацията.

Политолозите предполагат, че Порошенко се опитва да печели на охлаждането на отношенията между Русия и Запада, затова спекулира с темата за руския газ и заплашва да спре доставянето на електроенергия в Крим.

„Външнополитическите сметки не трябва да бъдат за Порошенко причина за отношение към своите съотечественици като с врагове. Остава загадка защо украинското правителство се стреми на прекъсне всички икономически и човешки връзки с Донбас. Това би имало смисъл само ако Порошенко е решил окончателно да се избави от територията на опълченците” – прави извод Südwest-Presse./БЛИЦ