Spiegel: Подкрепяйки сирийската опозиция, САЩ рискуват да укрепят ИД

Spiegel: Подкрепяйки сирийската опозиция, САЩ рискуват да укрепят ИД

Публикувано от:

Сътрудничеството с „Демократични сили на Сирия” поставя американския президент Барак Обама пред нова дилема: „помощта” им може да спомогне за разпалването на още по-голям конфликт в Сирия и да засили джихадистите, пише Der Spiegel.

Проблемът е, че „Демократичните сили на Сирия” непосредствено са свързани с кюрдските „Отряди за народна самоотбрана” (YPG), която е разклонение на ПКК (Кюрдската работническа партия). Мнозина сирийци не се доверяват на YPG, тъй като движението преследва собствената цел да изгради автономни региони в северната част на Сирия.

Ако „Демократичните сили на Сирия” бъде възприемано и занапред като кюрдско национално обединение, то е безсмислено да се разчита на него като съюзник в разрешаването на конфликта. Приближавайки се близо до арабските области, те могат да доведат нови поддръжници на ИД, тъй като враждата между кюрди и араби е здраво вкоренена в Сирия, твърди авторът на публикацията.

Съществува и втори проблем: Турция , един от главните съюзници на САЩ в сирийския конфликт, счита ППК и сирийския й филиал YPG за терористични организации.

Президентът Ердоган вече обяви, че страната ще воюва, докато и последните кюрдски въстаници бъдат избити. По такъв начин, докато се води война между Анкара и ППК, САЩ със своята подкрепа за „Демократичните сили на Сирия” могат да усложнят турско-кюрдския конфликт, подчертава изданието.